spread trading aktier

Spread Trading Aktier: Komplett Översikt 2023

När man registrerat sig hos en mäklare och börjar investera i aktier samt andra finansiella instrument, så kommer man märka av en avgift som kallas för spread. Det är något som alla behöver betala för att kunna utföra trading. Men vad är det egentligen, varför skiljer sig priset och hur får man den lägre?

I det här inlägget går vi igenom allt man behöver veta om ämnet och hur det fungerar!

Vad Är Spread?

Inom finans kan en spread (även kallad spridning) ha flera betydelser. Spread betyder i det här sammanhanget skillnaden mellan två priser eller avkastningar och det används också när man hänvisar till aktier.

Spridningen kan vara avgörande för en emissionsaffär, då det är skillnaden mellan vad ett företag betalar för sitt värdepapper och till vilket pris investerare säljer det för. Det innebär att det alltså är prisskillnaden mellan köp- och säljpriset. Detta innebär också att om du funderar på att investera i något, så kan du genom att ta reda på exakt pris få ett perspektiv på om den investeringen kan vara värd att göra!

Spreaden är även skillnaden mellan vad en långivare tar ut och hur mycket de får ut av att låna. Det kan också avse just det – det pris du måste betala för ditt lån, utöver den referensränta som gäller vid en viss tidpunkt!

Hur Använder Du Dig Av Spread?

Spridningen betraktas ofta som en obekväm sanning, men den är faktiskt källan till vinst på ditt mäklarkonto. Skillnaden mellan köp- och säljpriserna utgör en möjlighet där du som trader kan anpassa din målsättning efter avgifter.

Mäklarna kan fritt fastställa sina egna spreadar. Faktum är att mäklarens strategi för att skaffa nya kunder också bygger på hur mycket de är villig att erbjuda investerare i utbyte mot affärer. Det finns dock en noga analyserad statistik så att mäklaren balanserar sin spread något (t.ex. när alla vill ha tillgång till samma produkt).

Fasta spreadar är mycket mindre volatila än variabla, men de kan också vara dyrare. Mäklare erbjuder ofta båda alternativen så att kunderna har viss kontroll över sina risknivåer när de handlar med aktier och andra finansiella produkter som obligationer eller råvaror (som olja).

Vilken spread som är mest lönsam för den som tradar är dock svårt att säga. För att svara på den här frågan behöver man kolla på mäklarens minimispreadar. Om den är hög så är en fast spread mycket bättre då några ynka prisrörelser annars kan skapa stora förluster.

Hur Kalkylerar Man Spread Som Daytrader I Sverige?

Det är olika faktorer och protokoll som påverkar spreads, men inom trading använder man specifikt ett mätinstrument som kallas för pip. Här nedan förklarar vi de två viktigaste faktorerna som påverkar detta:

Likviditet: De mest likvida tillgångarna, t.ex. de som handlas på euro-dollarmarknaderna, har de lägsta spreadarna, eftersom det är lättare för mäklare att handla med dessa när de redan är etablerade.

Volatilitet: Hög volatilitet innebär att handeln kommer att följas av många andra med olika priser och provisioner. Detta gör det svårt för mäklare att göra vinst, vilket de tar ut i form av avgifter eller spreadar, samt andra kostnader som kapitalkrav. Om volatiliteten blir för hög, blir mäklarnas inkomster sämre eftersom det kommer mindre pengar in genom deras dörr.

Nu för tiden behöver man inte kunna räkna ut spreaden själv. När man tradar hos en mäklare så räknar handelsplattformen ut det här åt dig varje gång som du öppnar en position. Det gör den oavsett om det är aktier, valutor, råvaror eller index som du vill handla.

Hur Bedömmer Man Spridningen?

Investerare måste lära sig hur man bedömer spreadarna. När t.ex spread avanza jämförs med andra mäklare så är det också lättare att förstå när den är hög eller låg. På detta sätt kommer det hjälpa till att vägleda framtida beslut om vilken väg (köp/sälj) man ska gå.

Trots detta kan man utgå ifrån vissa saker. Det finns vissa par som har lägre spread än andra. Här nedan kommer en rangordnad pip:s lista på de valutapar som har lägst spread:

  • EUR/USD – från 0.3 pips
  • GBP/EUR från 0.4 pips
  • USD/YEN – från 0.4 pips
  • AUD/USD – från 0.6 pips

Det finns också vissa index som har relativt låg spread:

  • S&P500 – från 0.5 pips
  • DAX30 – från 0.9 pips

När det kommer till råvaror så har de oftast en något högre spread:

  • Olja – runt 0.7 pips
  • Guld – runt 1.9 pips
5/5 Stjärnor av Finansbranschen.se
TA Algo

Vill du skydda ditt kapital mot börsfall och samtidigt tjäna pengar?

TA Algo är Sveriges äldsta handelsrobot för valutor med ett beprövat track record av vinster. När börsen föll 2022 vände algoritmen förluster till vinst.

Med TA Algo kan du automatisera din handel utan avgifter och behålla full kontroll över ditt kapital på ditt eget konto. Roboten är lätthanterlig och har tjänat 371% sedan 2019. Det bästa av allt, det är gratis för alla kunder.

Ta kontroll över ditt kapital och börja tjäna pengar med TA Algo – Sveriges mest pålitliga handelsrobot. Registrera dig redan idag!

Vanliga Frågor Och Svar

Vad Är En Bra Spread?

Som investerare är man ute efter så låg spread som möjligt, eftersom man då har möjlighet till lönsammare affärer. Den bästa spreaden är alltså den lägsta.

Hur Ser Man Hela Orderdjupet?

Det kan man göra hos sin mäklare via orderboken i den trading plattform man använder sig av.

Varför Ökar Spread?

En spread ökar när det är dåligt med likviditet. Den ökar också under tider med hög volatilitet, då mellanskillnaden blir större, varav högre spread.