Trading SverigeLär dig online trading
Kurs 1 - Lär dig online trading

Välkommen till TA Gruppens kunskapscentral om online trading. Vi på TA Gruppen gör vårt yttersta för att du skall stå på en bred bas inom handel av finansiella derivat. Vi kommer i denna korta guide täcka dem mest basala instrumenten inom online trading så som Råvaror, valutor, aktier, index. Målet med denna snabbkurs är att du skall ha möjlighet att få med generell insikt i online trading.

Genom vårt kurspaket har du möjlighet att skapa dig en fundamental bas att stå på och öva i samfund med våra mentorer. Läs vidare för att lära dig hur man handlar aktier och valutor på ett tryggt och säkert sätt. Kursen lärs ut av Daniel Tomic som är vår valutaexpert från Skilling sedan 3 år tillbaka. Kursen är hundra procent gratis och kräver inga förkunskaper eller eftergymnasiell utbildning.

Kurs 2 - Teknisk analys

Vi går igenom det candlesticks & Heiken Ashi samt TA gruppens egenskapade indikatorer. Vi ger dig en edge i marknaden genom att lära dig hur du läser stöd / motstånd och utnyttjar det till din fördel.

Kurs 3 - Riskhantering

VI lär dig hur du undvikar margin calls och hur du tillämpar systematiska processer till din trading. Vi ger dig verktygen du behöver för att förlora smått och vinna stort. Vi ger dig tipsen om hur du för en logg över dina positioneringar.

Kurs 4 - Robothandel

Vi går igenom hur du testar att en robot fungerar och hur du förbereder metatrader för algoritmisk trading. I denna kurs lär du dig hur du arbetar automatiskt med TA Algo I-III och hur du sköter din riskhantering.

Vad är online trading trading?

Trading betyder handel vilket har skett sedan urminnes tider. I en transaktion finns en köpare och en säljare. I relevans till daytrading finns det någon som säljer en aktie och någon som är villig att köpa den till det priset säljaren är villig att sälja den för. Låt oss sätta det i perspektiv.

Exempel: Jonas vill sälja 1 Ericsson aktie för en fast kurs 85,37 SEK. Jonas är nu en säljare. Anna vill köpa 1 Ericsson aktie för en fast kurs till marknadspris. Anna är nu en köpare till första bästa pris. Ordern blir fylld genom orderdjupet och Anna äger nu 1 aktie av Ericsson.

Vad är orderdjup inom online trading? Orderdjupet defineras av hur likvid en produkt är på marknaden. Om det finns 3,334,151,735 Ericsson B aktier men enbart tusen av dessa är placerade till salu eller köp, defineras detta som en illikvid marknad. Orderdjupet mäter marknadens djup.

Orderdjup
Orderdjupet representerar köp och sälj sidan.

Exempel: Om Anna köper 900 aktier i Ericsson B och hon är ensam om att sedan lägga ut dessa för försäljning på Avanza är orderdjupet 900 aktier. Vad är teknisk analys inom online trading?

Teknisk analys defineras av att marknaden väldigt ofta använder tekniska indikatorer för att bestämma vart marknaden skall studsa eller bryta ut. Teknisk analys använder ofta streck på en graf i samband med olika modeller för att läsa av marknaden i efterhand eller för att ta beslut när marknaden korsar linjer och indikatorers fält.

Exempel: Jonas drar en rak linje som matchar samtliga toppar på aktien ABB. Han drar sedan en rak linje i nederkant där aktien har mött motstånd. Jonas linjer kommer antingen att luta mot varandra vilket definerar svängrummet på marknaden och volatiliten, att denna minskar. Om istället linjerna för framtida kurs rör sig åt motsatt håll kan vi räkna med högre volatilitet i framtiden med större prissvängningar.

Varför rör sig marknaden upp eller ner? Marknaden rör sig till grund av köp eller säljtryck, såkallad tillgång och efterfrågan. Är det fler köpare med större orderbelopp än säljare och säljbelopp går marknaden i en uppåtgående online trading marknad, så kallas det för tjur-marknad eller på engelska ”Bull Market”.

Stöd och motstånd
Stöd och motstånd i marknaden.

Om situationen är sådan att fler säljare med större ordervärden på säljpositioner är i marknaden går marknaden nedåt tack vare säljtryck tills dess att motstånd uppstår. Detta kallas i tradingtermer för björn-marknad eller engelskans ”Bear Market”. Det som definerar en definitiv ”björn eller tjurmarknad” är ofta om den har passerat en avgörande indikator så som ”Moving average” eller på svenska glidande medelvärde. Inom online trading sektorn kommer ni att stöta på diverse fackmannaord så som bear, bull certifikat, terminer, futures, warranter, index och till och med optioner.

Vad är en indikator?

En indikator är ett av många olika tekniska verktyg som används i teknisk analys när man arbetar med online trading. Det finns flertalet olika indikatorer som arbetar enligt olika regler. Exempel på dessa är bland annat Moving Average, Bollinger bands, Momentum, Relative Strength Index med mera. Vi går igenom dessa under ”Kurs 3 – Teknisk analys” som ni hittar på toppen av denna sida.

vad är en indikator
Vad är en indikator?

Vad är en onlinemäklare?

En onlinemäklare kommer i tre utföranden av orderflöde men är ofta en hybrid av alla tre. Det florerar mycket rykten att vissa skulle vara bättre än andra men alla tre mäklartyper behöver varandra i det globala ekosystemet.

  • ECN – Electronic communications Network: En ECN mäklare knyter till dig flera market makers som han köper likviditet från. Likviditet i forex-branschen är att någon finns på andra sidan för att du blixtsnabbt skall kunna stänga din order. ECN-utförande av din order betyder att du har mäklaren och account managern på din sida. Han har ett intresse i att du skall behålla ditt kapital och kunna handla med en större volym då han tar en avgift på just din volym när du handlar.
  • STP – Straight Through Processing: En STP mäklare fungerar precis som en ECN-mäklare. Skillnaden är att en STP-mäklare enbart skickar dina positioner till en market maker som tar motpositionen på din order. Detta ger STP-mäklaren en mer fördelaktig prisbild när han inhandlar likviditeten, men gör också mäkleriet mer beroende av market makerns villkor.
  • MM – Market Maker: En market maker är dem största börserna på marknaden. Ibland har dem en MTF-licens och ibland är dem en systematisk internhandlare som är det svenska uttrycket för en market maker. Bland dessa finns större banker och institutioner som bland annat Credit Suisse Securities (USA) LLC, Deutsche Bank Securities Inc, Goldman Sachs and Company, IMC Chicago och många fler.
    En market makers funktion är att skapa marknaden. Utan en säljare till en köpare finns det ingen marknad, därför går dessa aktörer in och stabiliserar en marknad och ser till att det finns bra orderdjup på båda sidor för att marknaden skall anses vara likvid.

Vad är en finansiell account manager?

På varje onlinemäklare som arbetar med online trading jobbar account managers. Många gånger är detta den andra personen du pratar med på mäkleriet när du väl har blivit kund. En account managers jobb på en mäklare är att se till att du lär dig och att du blir behandlad väl. Han har ofta som arbetsuppgifter att lära dig tradingplattformen och hur den fungerar samt att strukturera upp en riskplan för dig och för din online trading, så att du inte förlorar ditt insatta kapital.
Det är viktigt att ha en bra och pålitlig account manager då det är en person som du ringer och pratar med ofta gällande din online trading. Ofta kan man tänka sig en account manager på ett mäkleri som en mentor, men ta inte allt dem säger som guld och gröna skogar. Hade dem varit expert traders hade dem inte arbetat som account managers. Ibland kan en account manager ställa dig frågor med tanke på att dem precis som Svenska banker måste följa lagen om penningtvätt.

account manager
En account manager inom trading.

Vilken mäklare har låga avgifter?

Ta Gruppen har ett samarbete med den globalt erkända mäklaren Ymer Exchange. Mäklaren har väldigt lågt courtage och en internationellt erkänd mäkleriverksamhet. Till skillnad från Svenska mäklare är Ymer Exchange reglerad enligt EFDNC på Nya Kaledonien och därför är ditt kapital försäkrat.

Vad har Ymer Exchange som inte Avanza och Nordnet har? Ymer Exchange är en globalt erkänd mäklare där du som svensk får tillgång till marginalhandlade produkter. Du kan handla utländska aktier, valutor och råvaror, eller varför inte index som Tyska DAX30.
Avanza är det svårt att daytrada då dem inte har tillräckligt bra plattformar för att analysera marknaden. Teknisk analys i Metatrader är överlägset Avanzas interface och därför vill vi ha en teknisk edge när vi arbetar med trading. Läs vår recension om Ymer Exchange.

välj rätt onlinemäklare
Välj rätt onlinemäklare.

Hur ser ert samarbete ut med Ymer Exchange? Vi får betalt på något som kallas spread, på svenska betyder spread prisgapet mellan köparen och makern. Normalt sett hade det här gått till mäkleriet oavsett om ni hade registrerat er utan oss, det blir därför inget prispåslag för dig som kund.

Gratis handelsrobot på Ymer Exchange Som medlem hos TA får du även en handelsrobot gratis om du registrar dig vid vår affiliatelänk. Vår robot TA Algo har nu presterat i 7 år med ett resultat på över 439% mätt sedan början på 2022.

Hur blir man affiliate hos Ymer Exchange? Du kan bli en Introducing broker som det kallas men är egentligen samma sak som affiliate. Du tjänar en viss summa när kunden handlar och det kan snabbt bli mycket pengar som kan kompensera eventuella förluster eller utöka din egen trading budget. Ett avtal skrivs och du får betalt per lot öppnad och stängd.

Öppna Konto Hos Ymer Exchange!

Hur mycket kan jag tjäna?

Exempel: Anna har ett kontrakt med Ymer Exchange om 6 USD per lot handlad. Anna bjuder in Jonas med sin affiliatelänk. Jonas sätter in 500,000kr från sitt sparkapital han har på Avanza. Jonas handlar med TA gruppens algoritm och skapar 800 lots på en månad. Jonas är nöjd för hans kapital har gått upp 8% på en månad och Anna får 6*800=4800 USD placerat på sitt handelskonto som hon nu kan ta ut till sitt bankkonto.

Vad är en PIP & Lot?

Inom online trading är pip och lot två ord du kommer att stöta på frekvent. Dem är måttstockar för hur mycket marknaden rör på sig och hur stor position du har placerat.

Vad är en PIP

PIP är ett måttstock som står för ”Percentage in Points”. Det är en procentandel av points och används ofta i internationella sammanhang. PIP kan vara ovanligt att se hos Svenska mäklare så som Avanza och Nordnet. Det är därför viktigt att du som kund förstår innebörden av en PIP. Positionsstorlek mäts i PIP i handelsplattformar så som Metatrader 4, Metatrader 5, Ctrader, Pandatrader.

Exempel: Anna köper EUR mot Dollarn, EUR/USD. Hon köper ett kontrakt på 100,000 EUR/USD med en en marginaltäckning på 1 procent (Hävstång 100:1). Om marknaden rör sig 25 pip uppåt och Anna sitter på en köp-position så har anna i detta fallet tjänat 250 EUR. Vad är en Lot?

vad är en lot?
vad är en lot?

En lot delas upp i tre strukturer av decimaler: Standard lot 1.0, Minilot 0.1 och Microlot 0.01. I Metatrader 4 och 5 är en microlot det minsta som går att handla. Vissa mäklare har även introducerat nanolot som är 0.001, men det är enligt våra källor svårt att hitta likviditetsleverantörer/Market makers som är villiga att ta emot flödet av ordrar för dessa storlekar.

Ett exempel på hur man mäter en lot: Anna köper en position i EUR/USD. Kontraktstorleken är 100,000 EUR/USD på hennes CFD. Anna väljer att köpa 0.01 lot. Anna har nu en position placerad som är värd 100,000*0.01 lot. Anna har en exponering mot marknaden på 1000 EUR.

Följdexempel LOT/PIP Anna har nu exponering på 1000 EUR. Marknaden rör sig 25 pip, varje pip i enlighet med investing.com och deras pip calculator på eur usd är värd 10 USD. Anna tjänar på sin order 250 USD.

Vad är riskhantering inom marginalhandel?

Riskhantering är ytterst viktigt, om inte den viktigaste komponenten att bemästra, och vi har dedikerat ett helt kurspaket till just detta ämne i Kurs 4. Vi kommer att gå igenom ämnet på ytan i detta stycke. Riskhantering inom marginalhandel är till av anledningen att lika fort som det kan gå upp med hävstång kan det även gå ner. Det är viktigt när du handlar med hävstång att du använder det som kallas för stop loss och take profit.

Exempel: Anna köper en position på EUR/USD med 0.01 lot med ett kontraktvärde på 100,000 EUR. Hennes exponering i den fria marginalen är nu 1000 EUR. Anna använder hävstång på 100 vilket är samma sak som marginaltäckning 1%. Anna kan nu vid svängningar i marknaden drabbas väldigt hårt om marknaden går emot henne.
Om EUR/USD vid en köp-position går emot Anna med 0.25% ligger Anna nu minus 250 EUR av hennes totala kapital 1000 EUR.
Vid 500 EUR av hennes portfölj kommer hon få ett samtal som heter margin call av sin account manager då hon är nära att bli utstoppad. Om Anna istället placerar en stop loss som säger att jag vill max förlora 2% av mitt totala kapital, är detta en riskhanteringsmekanism.

Du har en begränsad nedsida men ingen begränsad uppsida vilket gör att du kan ta dina förluster på ett systematiskt sätt. online trading Har du en stop loss på 2% och en take profit som är ett systematiskt sätt att hämta dina vinster på 6%, kan du förlora 3 ordrar för varje vinst, dvs du behöver bara ha rätt var tredje gång.

Stop loss / SL En stop loss kommer i två former – en fast stop loss och en trailing stop loss. En fast stop loss skriver du in i metatrader exakt vid vilket ordervärde du vill stänga din order automatiskt. När priset rör sig och passerar ditt värde kommer din order att stängas automatiskt även om du inte har datorn på.

Trailing stop loss
Om du befinner dig i en vinnande trade och har marknaden med dig, samtidigt som du rider på en trend, så kan det vara värt att använda vad som kallas för trailing stop loss. En trailing stop loss följer efter din vinnande position och låser in din vinst med x antal pips.

take profit Exempel: Anna gick in rätt i marknaden på EUR/USD när marknade vände och hamnade i början av en trend. Hennes position är i vinst med 150 pip och Anna använder en trailing stop loss med 25 pip.
Hon har därav låst i 125 pip av vinst. Skulle trenden vända och gå ned 25 pip så stängs Annas position med 125 pip vinst. Anna kan nu sova gott om natten och tänka på semesterhuset på Mallorca hon skall köpa.

Take profit
När du handlar är det viktigt att ta vinster och förluster systematiskt. Det är lätt att låta känslorna ta över, men har du satt hur mycket du vill vinna eller förlora redan vid positioneringen i marknaden är det enklare att bara gå ifrån datorn.
Take profit fungerar precis som stop loss fast tvärtom – den bestämmer hur mycket vinst du vill hämta på varje enskild order. På take profit går det även att använda trailing stop loss som take profit men du kan inte använda båda två samtidigt med tanke på att dem gör samma sak.

Regelverk för värdepapper – MIFID2
I enlighet med MIFID2 ligger nu även utstoppningen på 50% av det totala kapitalet och max hävstång för en icke professionell EU kund under en EU licens ligger den maximala hävstången på 30. Detta är för att skydda kunden mot för hög hävstång.
En erfaren trader kan undgå detta genom att handla med en mäklare som är reglerad i EU, men som även har en reglering på annan plats så som Mauritius eller Seychellerna. Vid handel med offshore-licenser bör man även ta i beaktningen att det kan vara svårt att bedriva en legal process mot mäklaren om man blir oense.

Gå vidare till Kurs 2 – Teknisk Analys

Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

  • Du får ett förmånskonto med billigare courtage
  • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
  • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
  • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA algo

Handla Guld På Börsen: Hu...

Vi lär dig hur man kan handla guld på börsen framgångsrikt och vad som rör guldpriset. Du får också veta vilka som väljer att handla med guld!

Aktieraketer 2022 | Bästa...

aktieraketer 2022 för dig som är seriös med att maxxa din avkastning på trading.

Vad är Daytrading|Indikat...

Vi går igenom day trading för nybörjare och hur denna typ av handel fungerar. Du får även reda på fördelar och nackdelar.

Investera I Olja: Handla ...

Vi går igenom hur det går till att handla olja på börsen och vad för typ av olja man kan handla. Du får också veta va dsom påverkar priset!