Trading SverigeLär dig online tradingLär dig hantera risk i trading - Kurs 3

Kurs 3 - Lär dig hantera risk i trading

I denna kurs kommer vi gå in på djupet i hur vi lär dig hantera risk i trading. Vi kommer lära dig hur du skapar en riskhanteringsplan och din egen tradingstrategi. Vi kommer även ge dig exempel på hur vi tänker när vi tar en risk kontra hur politiker tänker om risk inom den offentliga finanspolitiken. Det viktigaste när man handlar med CFD produkter, futures eller warranter är att förlora smått.

Vi lär dig i denna guiden hur du sätter upp ditt eget system och hur du skapar en handelslogg. En tradingplan & handelslogg är viktigt för att hålla koll på dina ingångar och utgångar och för att planera din trading systematiskt. Vi lär dig hur du kalkylerar din risk i handels med aktier, råvaror, valutor och hur du blankar din första position. I kursen får du även tillgång till våra partners storlekskalkylator för din onlinehandel.

Kurs 4 - Robothandel

Vi går igenom hur du testar att en robot fungerar och hur du förbereder metatrader för algoritmisk trading. I denna kurs lär du dig hur du arbetar automatiskt med TA Algo I-III och hur du sköter din riskhantering.

Vad är risk i trading för för dig som handlar med aktier?

Riskhantering går ut på att du systematiskt skall förlora lite och vinna stort. I plattformar som metatrader kan du begränsa din förlust med en funktion som kallas ”stop loss” och ta hem vinst systematiskt med ”take profit”.

Det är också viktigt att använda sig av teknisk analys vid riskhantering för att ge sig själv en edge i marknaden. På så sätt kan du fatta ett beslut om när du skall gå in i marknaden och även när du skall gå ut.

Exempel: Jan har en position som inte går hans väg. Han har placerat en stop loss som gör att han bara kan förlora 2% av sitt kapital med en take profit, som i sin tur gör att han kan vinna max 6% om marknaden skulle vända. Peter vet att marknaden har 50% chans att gå upp eller ner, därför räknar Peter att utav 3 positioner behöver han bara vinna 1 för att gå plus minus noll.

Sannolikheten att marknaden går upp eller ner är alltså 50% vilket gör att Peter har en ”edge” mot marknaden, det vill säga en fördel för att Peter använder ett system i sin handel.

Korrelerade instrument instrument som är nära kopplade till varandra på något sätt

När du handlar med instrument i marginalhandel eller forex bör du ta i beaktning att du alltid är exponerad mot marknaden med hävstång. Du bör tänka på hur du hanterar risk i trading och om din marginal är tillräcklig för en 3:1 ratio vid nedgång i marknaden. Du vill alltså använda ett system som gör att du har en möjlighet att vinna mer än du förlorar. Vi på TA gruppen rekommenderar att du använder minst 3:1 Ratio när du handlar.

Räkan alltid ut din risk i trading enligt exemplet nedan:

Exempel: Jan köper en ”KÖP” position i EUR/USD på 0.01 lot. Han vill nu se till att om marknaden går in i negativt territorium förlorar han bara 5 SEK, men om den går som han planerar vinner han 15 SEK. Detta är en 3:1 ratio i riskhantering.

Ingång & utgång ur marknaden med indikatorer För att maximera din riskhantering vill du som trader alltid använda indikatorer just för att ge dig själv en bekräftelse att det är rätt tid att gå in i marknaden. I vårt exempel kommer vi använda Glidande medelvärde (Moving average).

Exempel: Jan ställer in Moving average på 120D. Det betyder att den mäter det glidande medelvärdet med 1 dag per ljusstake 120 dagar bak. Detta formar en linje som vi ofta kommer se marknaden studsa på. Just denna setupen brukar anses vara den starkaste indikationen på om vi befinner oss i en Bear eller Bull marknad.

Jan ser att EUR/USD har gått igenom den stora röda linjen som representerar moving average och kommer nu agera som motstånd. Detta betyder att det är dags att blanka. När du är under moving average skall du blanka. I metatrader kallas detta ”Sälj” och när du är ovanför moving average skall du ”Köpa”

Hur man hanterar sin ingång & sin risk i trading När man tar en risk i trading ska positionen enbart placeras om kriterierna för marknaden fyller ditt system och din strategi. När du går in i marknaden skall det därför vara systematiskt. Vi tradar inte för att trada eller på nyheter. Vi arbetar enligt en strategi och med tekniska värden.

Exempel: Nu när vi kan se på grafen att vi befinner oss under moving average vet vi att det är en större sannolikhet att marknaden fortsätter ner än att den går upp. Vi har skapat oss en edge, eller på svenska en fördel gentemot marknaden. Vi går in med en blankningsposition eller som det heter i Metatrader ”SÄLJ” till marknadsvärde.

Hitta fler sätt att läsa av när du skall in med våra indikatorer. Läs mer och anpassa din strategi med Fibonacci mönster, Trend identifikation, Fundamental analys, Scalping.

EDGE i riskhantering och stängning av position Som vi ser i ovanstående bild har vi implementerat en risk i trading, nämligen 2.5:1 ratio vilket gör att vi kan förlora 2,5 positioner som denna om vi bara vinner en. Marknaden kan fortfarande bara gå åt två håll så vi har en edge på 0.5.

Exempel: Jan kan nu tryggt sova om natten även fast det är en risk i trading, med tanke på att han har placerat en stop loss och take profit på alla sina positioner. Jan vet om att han har ett system och en edge mot marknaden, där han vet om att hans odds är på hans sida och även om det går åt fel håll har han råd att förlora 2.5 gånger innan han måste vinna 1 för att gå plus minus noll (minus avgifter).

Fastställ en övre gräns för dina positioner

Din storlek på din positionering är avgörande om du skall klara av djupa marknadssvängningar när du arbetar med marginalhandel som anses vara stor risk i trading.

Det är speciellt viktigt att hålla koll på sin positionsstorlek eftersom att det annars finns stor risk i trading om du inte har ett stort kapital du förvaltar, men även då kan det vara ännu viktigare så att du inte utsätter dig själv för onödig risk. Vi på TA gruppen använder Myfxbooks egna kalkylator som även finns på Svenska.

Kalkylera din position innan du placerar den

På ovanstående bild ser vi följande inställningar som kommer ge dig klarhet i hur mycket du kan förlora vid en förlust.

 • Olika valutapar har olika decimaler och kan därför inte kalkyleras på risk i trading på samma sätt. Här väljer vi euron mot dollarn. Om vi placerar en SÄLJ-position hoppas vi alltså att EURO blir mindre värd gentemot DOLLAR.
 • Vi ställer in kontovalutan som ofta är i USD, vilket är världens reservaluta och en trygg plats när världens börsar är skakiga.
 • Vårt konto är avgörande i den här beräkningen då det är utifrån detta vi enbart vill förlora 2%
 • Vi ställer in hur mycket av vårt konto vi är redo att förlora på 1 trade.
 • Vi har ställt vår stop loss på 25 pip.
 • Vi väljer också positionsstorleken som i detta fall blir en minilot 0.1.

Resultat blir att vi kan förlora totalt 200$ på en trade. Det betyder att om vi har en 3:1 ratio kan vi tjäna 600$. När vi faktiskt ser risken framför oss är det mycket lättare att placera en order eftersom att du har allt svart på vitt.

Vad är 2% regeln i riskhantering

Regeln innefattar i korthet att du aldrig skall förlora mer än 2 procentenheter av ditt totala kapital. Du skall däremot med en 3:1 ratio alltid då ha möjligheten att tjäna 6 procentenheter. Detta är av ytterst vikt för samtliga av dina positioner. När du bemästrar 2% regeln och du har räknat på ett par positioner kommer detta att komma automatiskt för dig som trader. Man vet efter ett par försök ungefär hur mycket du kan förlora genom att satsa x antal pips med en viss positions storlek, men det gäller att inte bli lat och tro att man kan allt säger Daniel Tomic.

Trading dagbok eller Trading log

Som traders vet vi att det kan vara svårt att stänga av känslorna. Du kanske har förlorat två positioner på raken och har blivit lite ärrad den senaste veckan tack vare en dålig vecka helt enkelt. En dålig vecka händer oss alla ibland, även en dålig månad. Man måste kunna handskas med detta utan känslor. Det är ytterst viktigt att ta förlusten som en ”Hen”, ”Hon” ”Han” eller valfri annan bokstavskombination.

Trading dagbok

Just nu finns det en väldigt trevlig funktion på en hemsida som heter tradingdagbok.se. Här kan man simpelt importa sina transaktioner och lämna notiser för att se till att man håller sig till sin trading plan och handlar systematiskt (dagboken är fortfarande under betatestning). Vill man inte använda dagboken går det lika bra att skapa en egen i Excel.

Är valutahandel lönsamt och hur bygger man en riskhanteringsstrategi? Valutor och terminer på valutor bär på en unik risk i trading och är en av dem svåraste finansiella instrument att förstå. Anledningen till det är för att det är få person som läst nationalekonomi och förstår hur ett lands handelsbalans och bruttonational produkt faktiskt fungerar. Risker i valutahandel Riskerna med valutahandel är flera men vi skall lista några av dem vanligaste.

 • Marknadsmanipulation från politisk nivå. Vi som lever i en demokrati håller en politiker över elden om han inte ser till att våra boräntor hålls låga, även om det inte är i riksbankens intresse för hur läget ser ut för Kronan.
 • För mycket import kontra export. Ett land fungerar som ett aktiebolag; ju mer du säljer kontra vad du köper, desto mer stärks dem offentliga finanserna och därav kronan som representerar värdet.
 • Force majeure. Krig, pest eller kolera – förslagsvis krisen i Ukraina kan alla bidra med att dem statliga finanserna inte reagerar rationellt. När det från politisk nivå inte ageras rationellt flyr marknaden valutan då den anser att dem blir osäker. Det innebär stor risk i trading.

Är man intresserad av att handla valuta eller FX derivat anser vi att detta skall göras med mjukvara. Det är viktigt att du som trader alltid har kontroll och handlar systematiskt och vad mer systematiskt kan man handla med än en maskin? Hos Ymer Exchange som vi har ett samarbete med kan du ladda ner vår robotpaket gratis. Risker i handel med aktier Riskerna i aktiemarknaden brukar ofta vara av en personlig karaktär. Det kan tillexempel vara en dålig VD som tar omoraliska beslut och fastnar i någon form av korruptionshärva. Men det finns även andra risker då marknaden prisar in en aktie på framtida vinster. En dålig kvartalsrapport kan skapa sänka i aktien då spararna flyr. Vi går igenom några av dem mer seriösa riskerna i aktiemarknaden.

 • Insiderhandel är ett vanligt förekommande problem inom aktiemarknaden. En VD som köper aktier i sin kusins namn eller en VD som tipsar en hedgefond om att något skall hända för att denne skall få en del av vinsten.
 • Dåliga framtidsutsikter av globala anledningar. Bolaget tvingas stänga 1800 Mcdonalds affärer i Ryssland tack vare politisk tryck vilket gör att dem förlorar hela den investeringen dem investerat och all framtida vinst från dessa resturangerna.
 • Teknologiska framsteg kan göra ett bolag icke-konkurrenskraftigt och det tynar sakta bort från marknaden. Ibland går det väldigt fort vid ett revolutionerande bolags framväxt så som Google, Facebook och Amazon. Men hur många köper CD-skivor idag?
 • Stockholmsbörsen dikterar villkoren för den breda rörelsen som sker på aktiemarknaden under dagen. Det påverkar även valutan som kan stärkas genom en räntehöjning, vilket får en negativt korrelerad effekt på aktier.
 • Aktier över lag är känsliga för nyheter som levereras till exempel på börsen idag, där aktier kan falla av anledning till negativa nyheter.

Risker i handel med CFD produkter CFD eller Contract for difference är derivat-baserad på en underliggande tillgång. Detta kontrakt handlas ofta med hävstång. Marknaden är ofta gentemot normala kunder utan direkt insikt i aktie eller valutamarknaden och borde inte använda hävstång tack vare okunskap. Ett indirekt problem är att hävstång snabbt kan bli röda siffror och du kan bli utstoppad via ett marginalsamtal. Nackdelarna med CFD handel är följande:

 • Du äger inte din CFD på en aktie och får ingen utdelning.
 • CFD som handlas med hävstång är spekulativt.
 • CFD som handlas med hävstång är otroligt volatilt och det kan snabbt gå emot din positon.
 • Om man handlar med CFD produkter bör man ta i beaktning att alltid sköta sin riskhantering av varje postion manuellt.
 • Man bör alltid använda systematiska metoder för Stop loss och Take profit.
 • Om man kör copy trading via en CFD mäklare är det kunden som är ytterst ansvarig även om det går nedåt.

Gratis tillgång till indikatorer och handelsrobotar När du registrerar dig via vår rekommenderade mäklare sparar du 20% på samtliga avgifter. Du får även tillgång till 2 handelsrobotar och 3 indikatorer via TA Gruppen.

Gå vidare till Kurs 4 – Robothandel

ValutamäklareVad vi tyckerErbjudandeSkapa konto
Automatisk robothandel
Mellanösterns främsta onlinemäklare
Mellanösterns främsta onlinemäklare

Mellanösterns snabbast växande börs för robothandel

 • Förmånskundspaketet - Gratis
 • Aktiehandel på autopilot - Gratis
 • Riskhanteringspaketet - Gratis
ÖPPNA KONTOLäs recensionen
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

 • Du får ett förmånskonto med billigare courtage
 • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
 • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
 • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA algo

Handla Guld På Börsen: Hu...

Vi lär dig hur man kan handla guld på börsen framgångsrikt och vad som rör guldpriset. Du får också veta vilka som väljer att handla med guld!

Aktieraketer 2022 | Bästa...

aktieraketer 2022 för dig som är seriös med att maxxa din avkastning på trading.

Vad är Daytrading|Indikat...

Vi går igenom day trading för nybörjare och hur denna typ av handel fungerar. Du får även reda på fördelar och nackdelar.

Investera I Olja: Handla ...

Vi går igenom hur det går till att handla olja på börsen och vad för typ av olja man kan handla. Du får också veta va dsom påverkar priset!