Trading SverigeLär dig online tradingLär dig teknisk analys - Kurs 2
Kurs 2 - Lär dig teknisk analys

Kurs 3 - Riskhantering

VI lär dig hur du undvikar margin calls och hur du tillämpar systematiska processer till din trading. Vi ger dig verktygen du behöver för att förlora smått och vinna stort. Vi ger dig tipsen om hur du för en logg över dina positioneringar.

Kurs 4 - Robothandel

Vi går igenom hur du testar att en robot fungerar och hur du förbereder metatrader för algoritmisk trading. I denna kurs lär du dig hur du arbetar automatiskt med TA Algo I-III och hur du sköter din riskhantering.

Vad är en teknisk analys?

För att förklara teknisk analys kortfattat så är det till för att generera köp- och säljsignaler. Teknisk analys är nämligen baserat på en metod där man vill få fram sannolika framtida prisrörelser av marknadsdata för ett värdepapper. Det kan man göra på en aktie, valutapar, råvara, index eller en kryptovaluta.

Det är helt och hållet byggt på en analys skapad i prisdiagramet för att förutsäga framtida martknadsbeteenden och identifiera mönster. Man vill helt enkelt hitta en bra tidpunkt att köpa eller sälja ett finansiellt instrument.

Exempel: Jan kollar på en aktie men är osäker på om den kommer att stiga eller sjunka i värde de kommande dagarna. Han identifierar ett mönster med tendenser som ökar volym av köpare i marknaden genom att göra en teknisk analys. Han väljer att köpa aktien till ett bra kurspris med analysen om att aktien ska fortsätta stiga de kommande dagarna.

Teknisk analys aktier

När man handlar med aktier så kollar man inte enbart på tekniska analyser utan också på det fundamentala. Om man däremot ska göra en teknisk analys så kan man använda indikatorn Stochastic, som är väldigt populär för just aktiehandel. Det beror på att indikatorn visar när fler köper aktier i marknaden än normalt, samt när fler säljer aktier än normalt.

På så sätt kan man hitta bra tidpunkter att lägga en köp- eller säljposition för att maximera avkastning. Stochastic är en välkänd indikator för teknisk aktieanalys. Det är en oscillator som i slutet på 1950-talet skapades av George Lane. Stochastic är utformad för att jämföra stängningskursen och tidigare höga samt låga intervaller under vissa perioder, oftast mäter man 14-dagar.

På så sätt kan man få fram överköpta och översålda perioder vilket bidrar till bättre köplägen.

Exempel: Jan analyserar ett prisdiagram för aktier och har Stochastic som en indikator. Han ser att kursen har brutit 80-nivån i Stochastic-indikatorn, vilket indikerar att marknaden är överköpt. Jan ser det som ett utmärkt läge att lägga en säljpostion, i hopp om att kursen ska dyka ned som den historiskt sett har gjort. teknisk analys aktier

Vilken teknisk analys är bäst?

Som handlare använder man en teknisk indikator för att få en överblick av tillgång och efterfrågan på ett värdepapper som en aktie. Det kallas för teknisk analys och används bland annat  för att mäta handelsvolym. På så sätt får man ledtrådar om vart en prisrörelse kommer att fortsätta. Man kan använda en eller flera indikatorer när man gör en teknisk analys för att få så starka köp- och säljsignaler som möjligt. Det är därför svårt att säga vilken teknisk analys som är bäst eftersom att man inte behöver använda alla indikatorer. Man vill nämligen endast använda de indikatorer som man tycker ger tydligast signaler, så att det blir så enkelt som möjligt att ta beslut.

Program för teknisk analys

Att använda ett program för teknisk analys är jätteviktigt för en investerare som ofta handlar finansiella instrument. Utan detta kan man inte få fram korrekt handelsdata eftersom att man i sådant fall inte kan utvärdera mönster i ett prisdiagram. Om man använder ett program för detta ändamål så kan man enkelt använda indikatorer för att lokalisera köp- och säljsignaler i marknaden.

Exempel: Jan använder program för teknisk analys för sin handel och Bosse går endast på fundamental data. Jan analyserar diagram noggrant medan Bosse väntar på händelser. I längden så kommer Jan att kunna identifiera fler möjligheter än Bosse, eftersom att det regelbundet bildas mönster i marknaden.

Vilket program för teknisk analys?

Eftersom att handel med aktier, valutahandel och handel med kryptovalutor blivit allt mer populärt så har det också uppstått fler program för tekniska analyser. Det finns till och med program som utlovar bättre resultat vid användning och det ska man inte alltid gå på.

I slutet av dagen behöver man alltid själv lära sig att använda indikatorer på ett prisdiagram för att få fram så korrekt marknadsanalys som möjligt. Om man inte vill göra tekniska analyser via sin mäklares program så rekommenderar vi att man gör det via webbläsaren.

Tradingview är ett populärt val

Här kan man göra marknadsanalys på ett tekniskt sett via sin webbläsare utan att vara registrerad hos en mäklare. Man kan läsa av prisdiagram för alla möjliga finansiella instrument och det finns massor av indikatorer. Så länge man inte använder sig av deras medlemskap som kostar pengar så är man dock en aning begränsad.

program för teknisk analys

Program för teknisk analys via sin mäklare

Det är väldigt vanligt att mäklare erbjuder program för teknisk analys med verktyg som tekniska indikatorer. De fungerar oftast väldigt bra och eftersom de är direkt integrerade i sin handelsmjukvara så behöver man oftast inte installera något extra. Det man ska tänka på är att dessa verktyg inte kan nås utanför mäklarens mjukvara, utan gäller endast registrerade investerare hos mäklaren.

Exempel: Jan har registrerat sig via Ymer Exchange och är redo att köpa sina första CFD-kontrakt. Han vill helst inte använda en tredje-part till sina tekniska analyser och väljer därför att använda de diagram som ingår i handelsplattformen. 

Teknisk analys Avanza

Om man som många svenskar använder sig av Avanza så har man tillgång till ett diagram samt tekniska indikatorer. Du har allt ifrån trendlinjer till indikatorer som SMA, EMA, Bollinger Bands, RSI och MACD. Du kan också använda dig av tidsperspektiv samtidigt som du kan läsa mer specifikt om t.ex en aktie du vill handla med.

Att göra teknisk analys hos Avanza är inga problem för nybörjare. Det är ett väldigt enkelt utformat diagram så att alla investerare ska förstå hur man gör. Skulle det vara några funderingar så är man ett knapptryck ifrån deras support. teknisk analys avanza

Hur fungerar teknisk analys?

Som nybörjare kan det till en början kännas svårt att göra en teknisk analys. Det finns nämligen jättemånga knappar, linjer och indikatorer att välja mellan på ett prisdiagram så det kan kännas läskigt till en början.
Tanken är ju trots allt att förutsäga det framtida priset på aktier, råvaror, valutapar och andra värdepapper på ett tekniskt sett. Men hur gör man egentligen?

Så här fungerar det inom teknisk analys!

Till skillnad från fundamentala analytiker som fokuserar på händelser samt nyheter så fokuserar en teknisk analytiker på kortare perioder i marknaden, som ibland kan vara så kort som minuter. Man behöver läsa av diagram för att upptäcka pristrender, och man tar då oftast hjälp av indikatorer samt andra verktyg som trendlinjer.

Stöd och motstånd

En teknisk analytiker gör ofta trendlinjer i ett prisdiagram för att hitta stöd- och motstånd i marknaden. När man hittar dessa nivåer så har man lättare för att hitta köp- och säljnivåer. Man använder olika typer av diagram när man gör en teknisk analys. Det finns bland annat linjediagram, stapeldiagram och ljusstakdiagram.

stöd och motstånd

Exempel: Jan kollar på ett prisdiagram med ljusstakar för att identifiera stöd- och motståndsnivåer i marknaden. Han har hittat minst 3 punkter på botten av diagrammet och minst 3 punkter i toppen av diagrammet. Jan har nu koll på stöd- och motståndsnivåer så att han lättare kan köpa in sig i marknaden med goda utsikter.

teknisk analys app

Finns det en teknisk analys app?

Precis som det finns ett program till datorn så finns det även en app för teknisk analys. Faktum är att många investerare föredrar att ligga i sängen eller i soffan, istället för vid en dator när man gör sina tekniska analyser. Det kan låta krångligt men det finns idag bra appar för detta ändamål. Det finns populära alternativ för teknisk analys som man kan ladda ned till mobilen.
Det fungerar precis som i webbläsaren förutom att man utför analyser via mobilsskärmen. De finns alltså inte enbart till datorns webbläsare utan även som app till mobilen. Man kan ladda ned appen via Google Play genom att klicka här.

Teknisk analys app gratis

Om man vill ha en gratis app för teknisk analys så kan man ladda ned ”InvestTech – Teknisk aktieanalys, chart, krypto” via Google Play och Appstore. Det är en gratis app för teknisk analys som analyserar när man ska investera i aktier, trender, signaler och index. Appen är helt kostnadsfri men erbjuder köp inuti appen om man vill ha fler valmöjligheter. Appen har över 10.000 nedladdningar och över 238 recensioner. Man kan ladda ned appen via Google Play genom att klicka här.

Handla hos en av våra rekommenderade mäklare

ValutamäklareVad vi tyckerErbjudandeSkapa konto
Automatisk robothandel
Mellanösterns främsta onlinemäklare
Mellanösterns främsta onlinemäklare

Mellanösterns snabbast växande börs för robothandel

  • Förmånskundspaketet - Gratis
  • Aktiehandel på autopilot - Gratis
  • Riskhanteringspaketet - Gratis
ÖPPNA KONTOLäs recensionen

Gå vidare till Kurs 3 – Lär dig hantera risk i trading

Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

  • Du får ett förmånskonto med billigare courtage
  • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
  • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
  • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA algo

Handla Guld På Börsen: Hu...

Vi lär dig hur man kan handla guld på börsen framgångsrikt och vad som rör guldpriset. Du får också veta vilka som väljer att handla med guld!

Aktieraketer 2022 | Bästa...

aktieraketer 2022 för dig som är seriös med att maxxa din avkastning på trading.

Vad är Daytrading|Indikat...

Vi går igenom day trading för nybörjare och hur denna typ av handel fungerar. Du får även reda på fördelar och nackdelar.

Investera I Olja: Handla ...

Vi går igenom hur det går till att handla olja på börsen och vad för typ av olja man kan handla. Du får också veta va dsom påverkar priset!