3 saker som påverkar den ryska rubeln

3 Saker som påverkar den Ryska Rubeln just nu

ryska rubeln
en domares gavel med amerikansk flagga ryska rubeln

Ryska centralbanken går ut med att dem tagit bort livsupporten från den ryska rubeln. Kursen verkar stabilisera sig på kort sikt runt 117 Rubel från 94 för en veckas tid sedan. Rubeln tappar alltså nästan 20 procent av sitt värde till grund på uteslutandet från Swift. Det är dock viktigt att förstå att uteslutandet från Swift inte innebär alla ryska banker vilket gör det ineffektivt tack vare RMA listor. RMA listor används internt i bankernas egna system i Ryssland och i resten av världen såkallade korrespondentlistor. När en bank inte är utesluten från Swift kan därför denna banken processa för samtliga banker genom proxy. RMA listorna kan korresponderas mellan bankerna och proxyn och fortsätta ta betalt i både USD/EUR eller valfri valuta så som RUB/JPY eller RUB/SEK. Läs mer om Frankrikes krig mot Ryssland här.

Verkningslösa sanktioner

Europa som sprungit USAs ärenden kommer ta en hård smäll av dessa sanktioner. Gazprom bank är inte sanktionerad genom den ryska rubeln av anledning att Tyskland måste fortsätta betala för gas till just Gazprom Bank. Debatten är något felriktad då det pratas mycket om att EU behöver gas för att värma sig. Problemet är snarare för industrin och elektriciteten till denna.
Visst vi ser en något nedgående valuta i USD/RUB men samtidigt är det inget vanligt att se i länder så som turkiet, argentina eller mexiko med en skenande valuta som är betydligt värre än det här. Det man skall tänka på att omvärlden inte sanktionerat varken Mexiko, Argentina eller Turkiet på det sätt som Ryssland blir nu och ändå drabbas dem inte lika illa. läs mer om det här

Försämrat säkerhetsläge till grund av sanktioner

EU tar mycket stryk av dessa sanktioner på individnivå, det kommer bli mycket dyrt för EU medborgarna för ett beslut som tagits över deras huvuden. Ryssland hotar inte Europeisk säkerhetsstruktur utan snarare att NATO har haft viljan att använda Ukraina som en staging point för kärnvapen mot Moskva. Denna kris är till stor del Natos expansiva politik som föranlett till krisen. Att skicka vapen till Ukraina kommer varken gynna Kronan eller gemene man. Det skall även ifrågasättas vart pengarna till detta kommer ifrån med tanke på att vi redan står i skuld 2 generationer frammåt till 2059 för stödbidragen från Coronapandemin.