Teknisk analys för nybörjare

teknisk analys
Ett diagram med en teknisk analys.

I denna snabbkurs går vi igenom teknisk analys för nybörjare så att du ska få en bättre inblick i vad det är för något och vad det används till.

Vår sida heter även TA-Nyheter.se för en anledning. Det är främst för att vi är besatta av tekniska analyser (TA) samtidigt som vi älskar nyheter.

Vad är teknisk analys?

Teknisk analys, eller TA som det också kallas är en metod som används för att få en bättre bild över marknadsdata när man handlar med t.ex en aktie eller ett valutapar. Det gör det enklare att förutsäga den sannolika framtida prisrörelsen.

Teorin bakom en tekniska analys är att de kollektiva köp- och säljpositionerna återspeglar relevant information som rör den finansiella produkten man handlar med. När man fått fram den informationen så kan man lättare ta beslut.

Varför gör man TA?

En teknisk handlare anser att den tidigare eller nuvarande prisutvecklingen på marknaden är den mest tillförlitiga indikatorn för framtida prisutveckling. Däremot så används inte TA enbart av tekniska handlare.

En fundamental handlare använder fundamental analys för att ta beslut på marknaden. När de har tagit beslut så riskhanterar man även sina positioner för att hitta bra prisnivår att köpa in sig på.

ValutamäklareVad vi tyckerErbjudandeSkapa konto
Automatisk robothandel
Ymer Exchange är mellanösterns främsta onlinemäklare
Ymer Exchange är mellanösterns främsta onlinemäklare

Ymer exchange är mellanösterns snabbast växande börs för robothandel, Detta får du som förmånskund:

 • Förmånskundspaketet – Gratis
 • Aktiehandel på autopilot – Gratis
 • Riskhanteringspaketet – Gratis
ÖPPNA KONTOLäs recensionen

Så här gör man TA

När man gör TA så försöker man att förutsäga prisrörelser genom att analysa ett prisdiagram. Det kan t.ex vara ett aktiediagram eller valutadiagram. De två viktigaste variablerna när man gör en analys är tidsramen och tekniska indikatorer.

De möjliga tisdramar man kan ställa in i ett diagram är följande:

 • 5-minuters diagram
 • 15-minuters diagram
 • Per timme
 • 4-timmars diagram
 • Dagsvis

Som investerare väljer man oftast den tidsram som passar ens handelsstil bäst. En investerare som utför swingtrading kollar t.ex mer på kortare till medellånga tidsperspektiv än en investerare som handlar på längre sikt.

Gå vidare till nästa artikel – Fundamental analys för nybörjare

Therése Vingåker
Therése Vingåkerhttps://ta-nyheter.se
Therese Vingåker är forskarassistent i tillämpad matematik vid TA-gruppen med en gedigen bakgrund på Chalmers tekniska högskola. Hon avslutade sina grundstudier i matematik och fysik vid Uppsala universitet 2016. Hennes nuvarande forskning ligger inom området spektralteori och matematisk fysik, med tillämpningar på plasmafysik och kvantmekanik.
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

 • Du får ett förmånskonto med billigare courtage.
 • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
 • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
 • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA Algo.