teknisk analys

Teknisk analys för nybörjare

teknisk analys
Ett diagram med en teknisk analys.

I denna snabbkurs går vi igenom teknisk analys för nybörjare så att du ska få en bättre inblick i vad det är för något och vad det används till.

Vår sida heter även TA-Nyheter.se för en anledning. Det är främst för att vi är besatta av tekniska analyser (TA) samtidigt som vi älskar nyheter.

Vad är teknisk analys?

Teknisk analys, eller TA som det också kallas är en metod som används för att få en bättre bild över marknadsdata när man handlar med t.ex en aktie eller ett valutapar. Det gör det enklare att förutsäga den sannolika framtida prisrörelsen.

Teorin bakom en tekniska analys är att de kollektiva köp- och säljpositionerna återspeglar relevant information som rör den finansiella produkten man handlar med. När man fått fram den informationen så kan man lättare ta beslut.

Varför gör man TA?

En teknisk handlare anser att den tidigare eller nuvarande prisutvecklingen på marknaden är den mest tillförlitiga indikatorn för framtida prisutveckling. Däremot så används inte TA enbart av tekniska handlare.

En fundamental handlare använder fundamental analys för att ta beslut på marknaden. När de har tagit beslut så riskhanterar man även sina positioner för att hitta bra prisnivår att köpa in sig på.

5/5 Stjärnor av Finansbranschen.se
TA Algo

Vill du skydda ditt kapital mot börsfall och samtidigt tjäna pengar?

TA Algo är Sveriges äldsta handelsrobot för valutor med ett beprövat track record av vinster. När börsen föll 2022 vände algoritmen förluster till vinst.

Med TA Algo kan du automatisera din handel utan avgifter och behålla full kontroll över ditt kapital på ditt eget konto. Roboten är lätthanterlig och har tjänat 371% sedan 2019. Det bästa av allt, det är gratis för alla kunder.

Ta kontroll över ditt kapital och börja tjäna pengar med TA Algo – Sveriges mest pålitliga handelsrobot. Registrera dig redan idag!

Så här gör man TA

När man gör TA så försöker man att förutsäga prisrörelser genom att analysa ett prisdiagram. Det kan t.ex vara ett aktiediagram eller valutadiagram. De två viktigaste variablerna när man gör en analys är tidsramen och tekniska indikatorer.

De möjliga tisdramar man kan ställa in i ett diagram är följande:

  • 5-minuters diagram
  • 15-minuters diagram
  • Per timme
  • 4-timmars diagram
  • Dagsvis

Som investerare väljer man oftast den tidsram som passar ens handelsstil bäst. En investerare som utför swingtrading kollar t.ex mer på kortare till medellånga tidsperspektiv än en investerare som handlar på längre sikt.

Gå vidare till nästa artikel – Fundamental analys för nybörjare