tesla aktie

Tesla Aktie | Aktiekurser | Börsvärde 2023

Tesla aktie (TSLA) är mycket välkänt som tillverkare av amerikanska fordon. De är mest kända för sina elbilar som drivs med ren elektricitet och kan laddas från vilket eluttag som helst på ungefär en halvtimme. Företaget har också globala nätverk av superladdare som gör det möjligt för användarna att snabbt ladda innan avfärd. Deras produktion är baserad i Texas där de arbetar oberoende under ett varumärke. De har fabriker över hela Nordamerika samt andra regioner inklusive Kina och Japan, där man producerar de modellerna som finns.

Aktien Tesla

Tesla aktie är en stor variant som kan jämföras med både Amazon aktie och Apple aktie. Skillnaden här är att Tesla aktie specialiserar sig på att tillverka helt elektriska fordon som enbart drivs av den kraft som lagras i batteripaketet. Eftersom att det inte finns några utsläpp alls (inte ens koldioxid!) innebär detta renare lufthälsostandarder för alla som bor eller arbetar i närheten av dessa futuristiska maskiner.

Aktien Tesla förändrar vårt sätt att tänka på energi. Förutom denna revolutionerande teknik som hjälper människor att spara pengar på bränslekostnader, så erbjuder de också innovativa tjänster som finansering eller leasingalternativ. Man vill helt enkelt minimera risken när man byter över från traditionella bilar till deras elektroniska alternativ. Detta är också en nyckelfaktor till varför tesla aktien haft den framgång som de har haft.

Tesla slår Wall streets förväntningar

Förmågan att navigera i en global utbudskris och överträffa Wall Streets förväntningar har gett dess aktie en sällsynt försprång bland stora, snabbväxande företag. Tesla kommer raderar samtliga förluster från föregående år med deras nya nivåer av framtida tillväxt

Elon musk höjer priset på Teslas bilar

Elbilstillverkarens resultat i onsdags visade att Elon Musks företag inte bara har hanterat bristerna, utan också lyckats skydda sina marginaler genom att höja priserna på sina bilar. Aktien steg så mycket som 10,5% till $1079,90 i New York på torsdagen, vilket resulterade i en uppgång på nästan 2% för året.

Tesla Aktie Framtid

Tesla aktien är ett utmärkt investeringsalternativ för dem som vill investera i något volatilt. Aktien har visat en positiv tillväxt och det förväntas att denna trend även kommer att fortsätta inom den närmaste framtiden!

Den tekniska analysen visar hur TSLA kan vara värd över 953 dollar det här året – vilket inte alls är omöjligt!

Jämförelsen med FAANG+

Tesla jämförs ofta med de så kallade FAANG-aktierna, som länge har haft liknande rykte som snabbväxande företag med höga värderingar och hängivna fans bland investerare. Men medan många av dessa företag kämpar för att attrahera nya kunder på relativt mättade marknader, är Tesla fortfarande i färd med att öka produktionen och har en stor outnyttjad adresserbar marknad.

Vad Bloomberg säger om Tesla

Tesla har en viktig fördel jämfört med de flesta teknikbolagen – den är fortfarande i början av sin tillväxthistoria”, säger Nicholas Colas, medgrundare av DataTrek Research. ”I det avseendet skiljer det sig från Netflix eller Facebook eller till och med Apple, Microsoft och Amazon.
alla dessa företag har stora marknadsandelar men tillväxthistorierna är mindre kraftfulla än Teslas.

www.bloomberg.com

Hur står sig Tesla mot resten av Large cap

Ändå är Tesla, med 90 gånger den beräknade vinsten för nästa år, dyrare än FAANG-aktierna, och även av en bredare grupp av liknande företag i NYSE FANG+ Index, Och fortfarande har den lyckats överträffa dessa.

Tesla har också lämnat mindre elbilsföretag i backspegeln. Medan Tesla-aktien steg med nästan 16% under den senaste månaden, har Rivian Automotive Inc. och Lucid Group Inc. fallit över 14%, vilket ger sina förluster hittills till hela 64% respektive 43%.

Teslas leveranskedja & ökade kostnader

Tesla-aktiernas motståndskraft återspeglade företagets position som det enda mogna elbilsföretaget då andra startups kämpar för att klara av problem i leveranskedjan och skyhöga kostnader för råvaror. Det har också klarat sig bättre än konkurrenter med större volymer, som General Motors Co. och Ford Motor Co, vars aktier faller med 28% respektive 22%.

Ark Investment management höjer Teslas Riktkurs

Teslas höga pris avskräcker inte de mest dedikerade köparna. Bara förra veckan uppdaterade Cathie Woods Ark Investment Management sitt kursmål för aktien och förväntar sig nu att det kommer att mer än fyrdubblas till 4 600$ till 2026.

Hur mycket kostar en Tesla?

För att man ska förstå den framgång som deras aktie tidigare har haft så behöver man veta vilka priser de erbjuder för sina fordon. Tesla erbjuder nämligen otroliga fyra fordon till försäljning. Tesla Model 3 är den mest prisvärda av alla deras bilar som ligger runt 35,000 dollar, och har väldigt mycket att erbjuda för det priset. Den erbjuder bland annat bakhjulsdrift och enstegs Planetary Automated Manual Transmission ( bil paddlar ).

Så här ser deras utbud ut:

Modell och versionBaspris*Fullt optimerad*
Model 3 Rear-Wheel Drive464,731 SEK627,916 SEK
Model 3 Long Range543,851 SEK702,091 SEK
Model 3 Performance613,081 SEK761,431 SEK
Model Y Long Range622,971 SEK830,661 SEK
Model Y Performance672,421 SEK830,661 SEK
Model S 988,901 SEK1,196,591 SEK
Model S Plaid1,344,941 SEK1,552,631 SEK
Model X 1,137,251 SEK1,419,116 SEK
Model X Plaid1,374,611 SEK1,587,246 SEK

*kursen är omräknad från dollar där 1 USD = 9.89 SEK.

Tesla Börsvärde

Marknadskapitalet för Tesla aktie har nått rekordhöga siffror och är nu ett av de mest värdefulla företagen i USA. Det är inte svårt att förstå varför, då marknadsvärdet för denna biltillverkare i skrivande stund ligger på 941,992 miljarder dollar! Det placerar dem på topp 6 globalt sett om man kollar tillvärde.

Den ekonomiska och politiska bakgrunden har inte heller minskat investerarnas entusiasm för Tesla-aktier. Stigande inflation, stramare penningpolitik från den amerikanska centralbanken och kriget i Ukraina har tyngt aktier med hög värdering i år, då investerare söker skydd i säkrare investeringar.

Med värderingar på nästan rekordhöga nivåer i början av året, straffade investerare högtflygande FAANG-aktier hårdare efter att företagen rapporterade resultat förra kvartalet. Alphabet Inc., Amazon.com Inc., Apple Inc. och Meta Platforms Inc. förväntas alla släppa kvartalsresultat nästa vecka.

Tesla aktie eller Ford Aktie

Om man jämnför Ford och Tesla som är dem mest lönsamma biltillverkarna i USA ser det ut såhär:

  1. Ford och Tesla är två av de mest lönsamma amerikanska bilföretagen.
  2. Båda är ambitiösa när det gäller att öka sitt EV-fotavtryck. Deras strategier skiljer sig åt, men båda har trovärdiga planer och starka produkter.
  3. Tesla förtjänar att handla till en premie på grund av dess bättre tillväxt. Men vid nuvarande värderingar (900 % premie över Ford) verkar det för dyrt.

Tesla aktie lönsamhet

Tesla aktie. är den ledande elektroniska fordonsaktören i världen, med cirka 940 000 sålda fordon förra året. Det är före BYD och Volkswagen, även om BYD upplevde den snabbaste tillväxttakten bland dessa tre förra året.

Teslas fokus på elfordon och dess relativt lilla modellutbud, där de flesta av dess fordon är antingen 3s eller Ys, gör att företaget kan generera marginaler över genomsnittet jämfört med många andra aktörer i sin bransch. Det är en viktig fördel och förklarar varför Tesla är ganska lönsam trots att de säljer färre än 1 miljon fordon per år.

Under 2021 har Tesla aktie genererat en nettovinst på 6 miljarder dollar, även om de fria kassaflödena var betydligt svagare, runt 3 miljarder dollar. Ändå tillåter positiva fria kassaflöden, även om de delvis är möjliga genom aktieemissioner, bolaget att förbättra sin balansräkning och enkelt investera i kapacitetsexpansion.

Andra EV-pureplays genererar inte liknande fria kassaflöden, varför de måste vara mer försiktiga när det gäller att bestämma var och när de ska investera i nya anläggningar.

Jämförelsen mot Ford & Tesla aktie

Den viktigaste skillnaden är naturligtvis att Tesla aktie är en ren elbil, medan Ford är ett fokuserat bilföretag. Utöver det finns det dock också viktiga skillnader när det kommer till företagens respektive elbilsstrategier.

Teslas strategi för premium-bilar

Tesla började med dyrare fordon och började senare skapa mer målgruppsanpassade billigare bilar efter det. Dess 3 och Y är fortfarande inte billiga, eftersom Y fortfarande säljs för runt $60 000. Tesla eftersträvar inte inte lika stort utbud. Istället verkar den vara ganska nöjd med sina två billiga modeller (3/Y) och sina två dyrare modeller (S/X). Detta verkar vara en rimlig strategi för elektriska bilar, eftersom Lucid (LCID) följer ett liknande tillvägagångssätt – Man skapar en dyrare först & följer sedan upp den med en SUV och sedan en billigare modell föra tt nå ut till en bredare publik.

FORD har en annan strategi

Tack vare sin stora erfarenhet av att tillverka fordon och hantera globala leveranskedjor kan Ford följa en annan strategi. Det behövde inte börja med ett en premiummodell som ett högt prissatt fordon som S. Istället kan det introducera en rad fordon på relativt kort tid, i olika prisklasser. Mustang Mach-E var det första riktigt framgångsrika fordonet från Ford, eftersom USA:s näst mest sålda elektriska SUV, efter Teslas Y.

Tesla aktie nya konkurrent på SUV marknaden

Fords kommande F-150 Lightning kommer att bli en av de första masstillverkade elektriska lastbilarna och kommer att slå Tesla Cybertruck på marknaden. Fords etablerade relationer med lastbilsanvändare över hela landet och dess expertis inom att bygga lastbilar är viktiga fördelar i detta segment. Tesla aktie, som i första hand inte ses som en lastbilstillverkare, och som inte har någon meningsfull expertis inom lastbilstillverkning, verkar ha fler problem med att få ut sin ellastbil på marknaden. Mer än 200 000 F-150 Lightning-lastbilar har redan beställts, vilket ger Ford en en bra kommande intäkt senare.

Jämförelse tal i beställningar Rivian, Ford & Tesla aktie

Som referens har Rivian R1T fått cirka 70 000 förbeställningar (inklusive R1S) – och ändå är Rivian värderad till cirka 40 miljarder dollar. Ford, med tre gånger så många förbeställningar för Lightning enbart, plus andra EV-modeller, plus en mycket lönsam verksamhet, värderas till bara 60 miljarder dollar. För oss på TA gruppen indikerar detta att Fords elbilsverksamhet är underskattad idag.

Fords ledning kom tydligen till samma slutsats, varför företaget nyligen visade upp planer på att omstrukturera företaget till distinkta verksamheter. Resonemanget är vettigt för mig. Som ett gammalt bilföretag får Ford inte riktigt kredit för sin elbilsverksamhet ännu.

De flesta investerare ser det fortfarande Ford som ett besinbilsföretag. När Ford delar upp sin verksamhet i två strategiskt oberoende enheter, en för sin fossildrivna verksamhet och en för sin elbilsverksamhet, kan värdeförslaget bli tydligare, särskilt när elbilsverksamheten visar starka försäljningssiffror och förbättrad lönsamhet.

Tesla kan underskatta FORD & varför det är ett misstag

Ford mycket ambitiösa planer på att bli en av de bästa elbilsspelarna i världen och siktar på andraplatsen. Jag tror inte att detta är troligt, eftersom jag ser Volkswagen och BYD som starkare utmanare för det i förhållande till Ford. Ändå har Ford helt klart goda chanser att bli en av de största elbilsaktörerna så länge företaget fortsätter att prestera bra på elbilsområdet. Dess Mach E verkar vara ett högkvalitativt fordon, Ford har inte de problem som GM har haft i EV-utrymmet, och dess varumärke är starkt – särskilt i det elektriska lastbilsutrymmet som borde vara fördelaktigt.

Tesla aktie tillväxt

Tesla aktie kommer med största sannolikhet att fortsätta att förbli elbilskungen i år, även om tillväxten sannolikt kommer att fortsätta att avta. Analytiker förutspår för närvarande en intäktstillväxt på cirka 50% i år och på cirka 25% 2023.

Teslas kommande modeller

Det är fortfarande ganska starkt för ett bilföretag, men det representerar ändå en nedgång jämfört med Teslas tillväxttakt förra året. Med framtida tillväxtprojekt som Roadster 2, Tesla Semi, Cybertruck, etc. som fortfarande inte är redo att släppas, verkar det tveksamt hur mycket tillväxt Tesla kommer att kunna få från sin något inaktuella modelluppställning under de kommande åren.

Leveranskedjan briljerar hos Tesla aktie

Stark marknadstillväxt för EV-utrymmet som helhet är naturligtvis en fördel för Tesla aktie. Speciellt eftersom företaget har haft färre problem med leveranskedjan än de flesta bilföretag. Om marknadens efterfrågan på elbilar förblir stark och om andra tillverkare fortsätter att uppleva problem med leveranskedjan kommer Tesla utan tvekan att ha ett starkt 2023. Men lagen om stora siffror dikterar fortfarande att tillväxten inte kommer att bibehållas på 2021 års nivåer för alltid.

Tesla Nyheter

Här kommer några viktiga nyheter som kan påverka Tesla aktie:

  • Man planerar att dubbla kapaciteten för deras produktion för Gigafactory Shanghai genom att bygga en ny fabrik på plats. Tack vare detta räknar man med 450,000 nya fordon detta året.
  • Det har rapporterats att Tesla stryker bonusar för anställda som tidigare var förknippade med kvartalsvisa leveranskvotar. Den amerikanska elbilstillverkaren kommer också att höja ingångslönerna för säljare för att kompensera för förlusten av bonuskompensation. Det är tyvärr en olycklig bieffekt av en nyligen genomförd uppgörelse om arbetsmiljöregler.
  • Det mest registrerade fordonet totalt sett i Mars 2022 är Tesla Model 3. Med över en miljon fordon på amerikanska vägar har denna elbil slagit rekord till höger och vänster!

Köpa Tesla-aktier eller inte

Tesla har haft en nästan ostoppbar vinstsvit som har gått från det onda till det goda. Företaget var allmänt ifrågasatt av investerare, men de har bevisat att alla hade fel med två raka år av vinster och en ökning av aktiekursen med över 400 % på tre korta år! Vissa är dock fortfarande inte övertygade – vad ska man egentligen göra med aktien?

Fördelar med att köpa Tesla aktie

En av anledningarna till varför det kan vara en bra idé att köpa Tesla aktier är för att Elon Musk gång på gång har visat att han inte är rädd för att satsa. Det kan man se då han har fått saker som bilar att köras elektroniskt och automatiskt, samtidigt som att man kan flyga upp i rymden utan några som helst problem!

När det gäller tillkännagivanden är det få personer som kan konkurrera med Elon Musk. Entreprenören och innovatören arbetar för närvarande på ett höghastighetstransportsystem kallat Hyperloop som han säger skulle kunna förbinda Los Angeles med San Francisco på bara 30 minuter! Han fick förra året tillstånd av District of Columbia för detta projekt – ett projekt som skulle göra resandet mellan två storstäder mycket effektivare än vad vi har nu (och snabbare!).

Nackdelar med att köpa Tesla aktie

Om man istället kollar till en anledning att inte köpa Tesla aktier så är det för att många experter på Wall Street är inte entusiastiska över framtidsutsikterna för Tesla aktien. Företaget har aldrig gått med vinst på årsbasis och det finns farhågor om att aktiekursen så småningom kommer att krascha på grund av deras oförmåga, åtminstone hittills, att upprätthålla de produktionsförväntningar som vd Musk lovade när han tog över för tre år sedan.

En video som analyserar om det är för sent att köpa Tesla-aktie 2022.

Summering av investeringar i Tesla aktie

Bilindustrin har alltid varit cyklisk, kapitalintensiv och aldrig gett särskilt höga marginaler, förutom för lyxtillverkare som Ferrari. Utöver det gör ett högt beroende av dyra råvaror, inklusive aluminium, koppar, nickel och litium, branschen sårbar för inflation eller försörjningsbrist på viktiga råvaror. Detta är i allmänhet ett argument mot alla typer av bilföretag. Vi på TA gruppen har sett råvarupriserna öka markant dem senaste åren sedan Federal reserve började använda sig av Modern monetary theory och printa kapital för att betala skulder.

Idag värderas Tesla till mer än 270 gånger sitt efterföljande fria kassaflöde. Det kan summeras till en ohyggligt låg avkastning på fritt kassaflöde på 0,3 %. Ford handlar till 7x förra årets fria kassaflöde, vilket ger en avkastning på 14%+ fritt kassaflöde.

Om man tittar på terminsvinstmultiplarna handlas Ford till 8x nettovinsten, medan Teslas värdering är 10x så hög. Diskrepansen är inte lika upprörande som variansen mellan de två företagens FCF-multipel. Men ändå handlas Tesla till en premie på 900% jämfört med Ford. Jag tror att Tesla absolut borde handlas till en premie jämfört med Ford, på grund av starkare förutspådd tillväxt 2023 och dess bevisade förmåga att tillverka elbilar lönsamt i stor skala. Men Tesla är fortfarande ett bilföretag, och att köpa bilföretag med en avkastning på 0,3 % eller till en 80x intäktsmultipel verkar inte vara en bra idé för oss. Ford ser ut att vara det bästa värdet här.

Tesla har sjunkit från fjolårets toppar, men är fortfarande övervärderad, tror vi. Ford är ett bättre värde, men på grund av osäkerhet kring globala leveranskedjor på grund av konflikten mellan Ryssland och Ukraina, och på grund av rädsla för en lågkonjunktur (orsakad av stigande priser, inflation och krig), kan Ford fortfarande se sina aktier sjunka ytterligare i den nuvarande miljön. Vid 8x terminsvinster är Ford inte dyr, men om marknaderna förblir i riskfyllt läge kan aktierna falla ytterligare, vilket är anledningen till att vi är neutrala för tillfället.

TA Algo

Handla valutapar automatiskt med oss
Med över 4000 kunder & över 422% i avkastning under perioden 2018-2023 är vi utan tvekan Sveriges mest pålitliga och välkända valutarobot.

  • Fullt automatisk handel
  • Verifierade resultat
  • Avkastning i både upp och nedgång
  • Över 4000 nöjda kunder

Handel med TA Algo är helt gratis för dig som kund.

Fonder med Tesla

Tesla Inc.:s högränteobligation på 1,8 miljarder dollar utfärdades i Augusti 2017 med en kupong på 5 % med premissen om att kunna återkallas 2020 till en ränta på 103 räntepunkter per år. Deras fond är stämplad med TRACE vilket är en viktig funktion som hjälper investerare att få ett ”rättvist” pris för sina obligationer. Det säkerställer att de får en korrekt uppfattning om hur mycket värde varje obligation kommer att ha, vilket i sin tur säkerställer att du inte betalar för mycket eller för lite när du köper en från detta erbjudande!

Hur ser framtiden ut för Tesla aktie

Med en marknadsvärdering som varit högre än vanligt och traditionella kreditmått som inte är på topp, kan det vara värt att uppmärksamma obligationsfrågan. De ”troende” ser en attraktiv aktiemarknadsvärdering medan andra tycker annorlunda på grund av sin oro för vissa aspekter som den ekonomiska tillväxten i Kina eller Europa. Bara tiden får utvisa vad som händer härnäst!

Tesla aktie split 2022

Det är dags för en aktiesplit i Tesla:s bolag under 2022. Aktieägare i Tesla kommer att få en utdelning på två extra aktier i stamaktier som delas ut efter stängning den 24 augusti. Handeln för detta nya splitjusterade pris börjar den 25 augusti

I händelse av att Teslas aktiekurs fortsätter att sjunka kan en 3-för-1-aktiesplit vara på väg. Detta skulle minska varje utestående aktie från 500 miljoner ned med cirka 30 %, tills det återigen lugnar ner sig till cirka 306 dollar per aktie.

Det är viktigt att veta att aktiespliten inte kommer att ha någon inverkan på företagets verksamhet. Detta innebär att Tesla fortfarande har en konkurrensfördel gentemot andra företag, eftersom företaget har kunnat rida på en hög värdering som ett av världens mest värdefulla företag. Detta utan någon större anledning till oro eller chock från investerare som är oroliga för att deras investeringar ska gå upp i rök!

En av de mest framgångsrika delningarna under senare tid var 5-för-1 i Augusti 2021 då Tesla:s aktier steg med otroliga 81 % efter det första tillkännagivandet.

Vanliga Frågor och Svar – FAQ – Tesla Aktie 2023

Vad är Tesla aktie?

Tesla aktie är en investering i Tesla, Inc., ett amerikanskt företag som tillverkar elektriska fordon. Tesla är mest känt för sina elbilar som kan laddas från vilket eluttag som helst på ungefär en halvtimme, samt ett globalt nätverk av superladdare.

Varför ska jag investera i Tesla aktie?

Det finns flera anledningar till varför Tesla aktie kan vara värd att investera i: företaget har en stark tillväxt och har överträffat Wall Streets förväntningar, de har navigerat väl i en global utbudskris och skyddat sina marginaler genom att höja priserna på sina bilar.

Var producerar Tesla sina fordon?

Tesla producerar sina fordon i fabriker över hela Nordamerika samt andra regioner inklusive Kina och Japan. Deras produktion är baserad i Texas.

Vad erbjuder Tesla för finansierings- eller leasingalternativ?

Tesla erbjuder innovativa tjänster som finansiering eller leasingalternativ för att minimera risken för konsumenter som byter över från traditionella bilar till deras elektroniska alternativ.

Vad förväntas hända med Tesla aktien i framtiden?

Den tekniska analysen visvisar att Tesla aktien kan vara värd över 953 dollar det närmaste året. Dessutom har aktien visat en positiv tillväxt tidigare och förväntas fortsätta att växa inom den närmaste framtiden. Det är dock alltid viktigt att notera att aktieinvesteringar innebär risker och det är därför viktigt att göra en djupgående analys och fatta välgrundade beslut innan man investerar.

Vad ingår i Tesla utbud?

Tesla har en rad olika elbilar i sin produktportfölj, inklusive Model 3, Model Y, Model S och Model X. Priserna för dessa modeller varierar beroende på version och omfattande tillval.

Vad är Tesla börsvärde?

Tesla har ett högt marknadskapital, som i skrivande stund ligger på cirka 941 miljarder dollar. Detta gör det till ett av de mest värdefulla företagen i USA.

Vad är skillnaden mellan Tesla aktie och Ford aktie?

Tesla fokuserar på att tillverka elektriska fordon medan Ford har en mer diversifierad produktportfölj som inkluderar både elbilar och förbränningsmotorer. Tesla har också en starkare tillväxt och högre marginaler än Ford, men vid nuvarande värderingar kan Tesla aktien vara för dyr jämfört med Ford.

Är Tesla aktie lönsam?

Ja, Tesla har genererat marginaler över genomsnittet jämfört med många andra aktörer i sin bransch på grund av sitt fokus på elbilar och dess begränsade modellutbud. Företaget har också visat stark tillväxt, med cirka 940 000 sålda fordon förra året.

Vad är fördelarna med att investera i Tesla aktie?

Tesla aktie kan vara ett attraktivt investeringsalternativ för den som tror på en ökande efterfrågan på elektriska fordon och solenergisystem i framtiden. Företaget har också visat stark tillväxt och höga marginaler, vilket kan generera avkastning för investerarna.

Finns det några risker med att investera i Tesla aktie?

Som med alla investeringar finns det risker med att investera i Tesla aktie, inklusive risken för förändringar i marknaden, företagets ekonomiska hälsa och regleringar. Det är viktigt att göra en djupgående analys innan du investerar i någon aktie.