Vad Är En Trader

Vad Är En Trader Och Vad Gör Dem?

Inom finansiell handel finns det många olika begrepp, däribland ”trader”. I det här inlägget går vi igenom vad det är för något och hur en sådan arbetar. Du får också veta vad en institutionell trader är och hur sådana utför sina uppgifter.

Vad Är En Trader?

Traders (även känt som handlare) är personer som köper och säljer finansiella tillgångar för egen räkning eller för andra personers räkning. Den största skillnaden mellan traders och investerare är hur länge de planerar att behålla en viss tillgång. Kortsiktiga trendföljare kan handla snabbt i hopp om att det kommer att ge dem pengar med tiden (och därför är mer intresserade än de flesta). Investerare håller däremot oftast sina tillgångar en längre tid.

Så Fungerar En Trader

Traders kan arbeta för finansinstitut, där de handlar med företagets pengar och krediter. Traders får både lön och bonusar som baseras på hur väl deras affärer fungerar eller om det sker en institutionell händelse som Options Exercise Importance (OEX). Alternativt kan man vara egenföretagare, vilket innebär att handlarna behåller all vinst själva men endast får sina utgifter täckta av handelsintäkterna i stället. Detta kan tyckas vara en mindre glamorös livsstil jämfört med att arbeta på banker, men många tycker att den är mer tillfredsställande!

Handlare som engagerar sig i kortsiktiga handelsstrategier kan uppleva nackdelarna med att betala provisionskostnader och ge upp vinstpotential. Den negativa skattebehandlingen av kapitalvinster kan också bli ett problem för dessa personer om de inte är försiktiga med hur deras investeringar utvecklas över tiden.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

  • Courtagefri automatiserad handel.
  • Full kontroll över ditt kapital.
  • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO

Institutionella kontra privata traders

Finansvärlden är en komplicerad värld, och det har sagts att det är få människor som inte känner åtminstone någon i branschen. Men när man talar om storbanker som Bank of America eller JP Morgan Chase & Co. är de inte vilka företag som helst – dessa institutioner hanterar varje år miljarder och biljoner i värde av pengar! Medan mänskliga traders fattar beslut enbart efter teknisk analys, behöver de som arbetar för Wall Street-jättarna robothandel, eftersom risken kan komma från båda hållen (köp-positioner OCH sälj-positioner).

De flesta som handlar på eget konto arbetar hemifrån eller från ett litet kontor och använder sig av rabattmäklare. Gränserna är beroende av individens ekonomi och kreditvärdighet, men alla vinster går direkt till den personens ficka i motsats till att beskattas av institutioner som banker som tar 20 %.

I det här klippet går man pedagogiskt igenom skillnaden mellan trading och att investera.

Skatt på kortsiktiga kapitalvinster

Kapitalvinstskatt är en typ av konsumtionsskatt som tillämpas på den värdeökning som en tillgång har genomgått sedan köpet. När du säljer din investering kommer försäljningen att ge kapitalvinster som sedan kan beskattas med olika skattesatser beroende på vilket land/stat eller provins du bor i. Det finns också andra överväganden, t.ex. hur länge man behåller investeringarna innan man säljer dem – om de inte är sålda behöver ingen kapitalvinstskatt tillämpas!

Daytraders som drar nytta av att det är lätt att handla online måste vara medvetna om att alla vinster de gör beskattas. Den högre skattesatsen gäller endast om en tillgång har hållits i mindre än ett år, så kallade ”långsiktiga kapitalvinster”. Kortsiktiga affärer har sina egna skattesatser som beror på vilket land du bor i – men de varierar vanligtvis från 10 % upp till 40 %.

Kapitalförluster kan användas för att minska den beskattningsbara kapitalvinsten för året. När du säljer en investering, om den är lägre än vad som köptes så har det uppstått en ”förlust” och detta bör inte visas som inkomst på din skattedeklaration om inte andra saker är identiska mellan de båda investeringarna. Ett exempel är risknivåer eller förväntad avkastning (vilket inte alltid är sant).

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

  • Courtagefri automatiserad handel.
  • Full kontroll över ditt kapital.
  • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO