utländska aktier
|

Utländska aktier & Börser i världen

Politisk stabilitet är en viktig faktor att ta hänsyn till inom utländska aktier när du väljer var du ska investera dina pengar. Instabilitet kan trots allt leda till ekonomisk osäkerhet, vilket kan få aktiekurserna att fluktuera. Med detta i åtanke är här några av de bästa aktiemarknaderna i världen baserade på geopolitisk stabilitet.

Olika marknader att ha i åtanke

Utländska aktier ses ofta som en säker investering, eftersom de inte är utsatta för samma politiska risker som inhemska aktier. Detta gör dem till ett bra val för investerare som söker stabilitet.

Trots att tillväxtmarknader är volatila tenderar de att vara mer stabila än utvecklade marknader. Detta beror på att de växer i snabbare takt, vilket ger investerare möjligheter till kapitalvinster.

Även om utvecklade marknader kan vara mer stabila än tillväxtmarknader är de fortfarande utsatta för politiska risker. De utvecklade marknadsekonomierna tenderar dock att vara mer diversifierade, vilket minskar effekterna av en enskild händelse.

Generellt sett bör investerare ta hänsyn till alla dessa faktorer när de väljer var de ska investera sina pengar. Genom att göra det kan de minimera risken att förlora pengar på grund av politisk instabilitet.

Vill du investera i utländska aktier?

Här är de tio bästa börserna för investerare, baserat på vår analys. Dessa marknader erbjuder möjligheter till tillväxt samt stabilitet och likviditet. Så om du vill diversifiera din portfölj kan du överväga att investera i några av dessa marknader!

Den första aktiemarknaden på vår lista är Tokyobörsen. TSE är den största aktiemarknaden i Japan och en av de största i världen. Här finns några av de mest kända företagen, som Toyota, Sony och Honda. TSE är också en mycket stabil marknad, vilket gör den till en utmärkt

val för investerare.

Den andra marknaden på vår lista är London Stock Exchange. LSE är en av de största och viktigaste börserna i världen. Den är hemvist för många stora internationella företag som HSBC, BP och GlaxoSmithKline. LSE är också en mycket likvid marknad, vilket innebär att det är lätt att köpa och sälja aktier.

Den tredje marknaden på vår lista är New York Stock Exchange. NYSE är den största börsen i USA och en av de viktigaste i världen. Den är hemvist för många stora amerikanska företag som Coca-Cola, IBM och Walmart. NYSE är också en mycket likvid marknad, vilket gör den till ett utmärkt val för investerare.

Den fjärde marknaden på vår lista är Hong Kong Stock Exchange. HKEX är den största börsen i Asien och en av de största i världen. Den är hemvist för många stora internationella företag som HSBC, China Mobile och PetroChina. HKEX är också en mycket likvid marknad, vilket gör den till ett utmärkt val för investerare.

Den femte marknaden på vår lista är Shanghai Stock Exchange. SSE är den största börsen i Kina och en av de viktigaste i världen. Den är hemvist för många stora kinesiska företag som Alibaba, Baidu och Industrial & Commercial Bank of China. SSE är också en mycket likvid marknad, vilket gör att det är lätt att köpa och sälja aktier.

Den sjätte marknaden på vår lista är Toronto Stock Exchange. TSX är den största börsen i Kanada och en av de viktigaste i världen. Här finns många stora kanadensiska företag som Royal Bank of Canada, Toronto-Dominion Bank och Suncor Energy. TSX är också en mycket likvid marknad, vilket gör den till ett utmärkt val för investerare.

Den sjunde och sista marknaden på vår lista är Frankfurtbörsen. FSE är den största börsen i Tyskland och en av de viktigaste i Europa. Den är hemvist för många stora tyska företag som Deutsche Bank, Siemens och BASF. FSE är också en mycket likvid marknad, vilket gör det till ett utmärkt val för investerare.

Den åttonde marknaden på vår lista är Bombay Stock Exchange. BSE är den största börsen i Indien och en av de viktigaste i världen. Den är hemvist för många stora indiska företag som Tata Group, Reliance Industries och HDFC Bank. BSE är också en mycket likvid marknad, vilket gör den till ett utmärkt val för investerare.

Den nionde marknaden på vår lista är Nasdaq Stockholm. Nasdaq Stockholm är den största börsen i Sverige och en ledande börs i Norden. Här finns många stora svenska företag som Ericsson, Volvo och H&M. Nasdaq Stockholm är också en mycket likvid marknad, vilket gör det lätt att köpa och sälja aktier.

Den tionde och sista marknaden på vår lista är SIX Swiss Exchange. SIX Swiss Exchange är den största börsen i Schweiz och en av de ledande börserna i Europa. Den är hemvist för många stora schweiziska företag som UBS, Nestle och Novartis. SIX Swiss Exchange är också en mycket likvid marknad, vilket gör den till ett utmärkt val för investerare.

Har du någon erfarenhet av att investera på utländska aktiemarknader? Vilken marknad tror du är bäst för investerare? Berätta för oss i kommentarerna nedan!

Där har du de tio bästa aktiemarknaderna för investerare. Om du vill diversifiera din portfölj kan du överväga att investera i några av dessa marknader! De erbjuder möjligheter till tillväxt samt stabilitet och likviditet.

Läs mer här om du vill veta hur man räknar på aktieköp i norden hos Avanza.

Vad ska man tänka på när man köper utländska aktier?

När det gäller utländska aktier finns det några saker du bör tänka på. För det första ska du vara medveten om de olika politiska och ekonomiska riskfaktorer som kan påverka utländska aktier. Ett lands valuta kan till exempel förlora i värde om landets regering är instabil eller om det råder oroligheter i landet. Du bör också undersöka det företag du överväger att investera i.

Slutligen får du inte glömma att tänka på de kostnader som är förknippade med att köpa utländska aktier. Utländska transaktionsavgifter och kostnader för valutaomräkning kan äta upp dina vinster, så se till att ta med dem i din beslutsprocess. Genom att ta hänsyn till dessa saker är du på god väg att göra smarta investeringar i utländska aktier.

utländska aktier

Den utländska källskatten på amerikanska aktier

Den utländska källskatten är en skatt som tas ut på utdelningar som utländska bolag betalar ut till aktieägare i Sverige. Skatten är avsedd att förhindra att utländska företag undviker skatt genom att betala utdelning till aktieägare i länder med lägre skattesatser.

Den utländska källskatten kan dock också ha en negativ effekt på svenska investerare, som kan få betala högre skatt på sina utdelningar än vad de skulle ha gjort om de hade haft aktier i ett svenskt bolag.

Dessutom kan den utländska källskatten avskräcka utländska företag från att göra affärer i Sverige, eftersom de kan vara ovilliga att betala skatt på sina vinster. Som ett resultat av detta kan den utländska källskatten ha en negativ inverkan på den svenska ekonomin.

Utdelning & skatt för svenska investerare

När du äger utländska aktier kan du ha rätt till utdelning. Utdelningar är utbetalningar från företaget till aktieägarna. Storleken på utdelningsutbetalningen baseras vanligtvis på företagets vinst.

Om du har utländska aktier på ditt svenska konto hos Avanza betalar vi automatiskt in eventuella utdelningar på ditt konto. Du kan sedan välja att återinvestera pengarna eller ta ut dem. Observera att du kan vara skattskyldig för utdelningar från utländska bolag. För mer information kan du kontakta skattemyndigheterna.