Allt Om CFD-Handel [2022]

cfd-handel
Bilden visar en man person som skriver kontrakt.

CFD-handel står för ”Contract For Difference”. Det är inom finansbranschen en populär typ av derivat där värdet från marknadsutvecklingen är tidsbegränsad. En CFD gör det möjligt att spekulera i olika finansmarknader som inkluderar valutahandel, aktiehandel, råvaror, index och kryptovalutor.

När man handlar med CFD så köper man aldrig tillgångarna. Man handlar antingen på att priset stiger eller faller. Beroende på om man day tradar eller swingtradar så håller man kontraktet olika länge.

Kontraktet som man köper är ett avtal mellan dig som köpare och mäklaren som driver handelsplattformen. Man betalar en avgift som kallas för spridning, och det är så mäklaren bland annat tjänar pengar. En spridning är skillnaden mellan köp- och säljkursen.

En CFD är alltså:

 • Baserat på prisförändringen på tillgången.
 • Ett avtal mellan handlaren och mäklare.
 • Man äger inte den underliggande tillången dvs. ett derivat.
 • Kontraktet är tidsbegränsat.

Vad är ett CFD-kontrakt?

När man handlar med CFD så gör man det till en bråkdel av värdet av sin handel. Detta kallas för marginal eller hävstångseffekt. Som handlare kan man därför öppna större positioner än vad man egentligen har i startkapital vilket ökar risken för förlust som vinst.

CFD-handel fungerar genom att man spekulerar i prisrörelser åt båda riktningarna. Om man tror att priset ska sjunka så kan man alltså öppna en handelsposition åt det hållet också. Det kallas att handla kort.

Hur fungerar CFD handel?

Först öppnar man en position genom att välja köp- eller sälj. Man väljer då handelsstorlek, dvs. antal kontrakt. Beroende på vilket håll marknaden rör sig så gör man vinst eller förlust tills kontraktet stängs. Man kan själva stänga kontraktet eller så stängs det automatiskt om marginalen blir för låg.

Vilka positioner kan man öppna?

En KÖP-position

Om man tror att priset på den underliggande tillgången ska stiga så öppnar man en köp-position. Man ökar då i vinst så länge kursen rör sig uppåt.

En SÄLJ-position

Om man tror att priset på den underliggande tillgången ska sjunka så öppnar man en sälj-position. Vinsten gör man så länge kursen går nedåt.

Så här fungerar ett CFD-konto!

För att börja handla CFD-kontrakt så behöver man först öppna ett CFD-konto hos en mäklare. När man öppnar ett konto så behöver mäklaren veta lite om dig innan de kan erbjuda dig en hävstång. Det är nämligen ett särskilt konto och du behöver därför bevisa din identitet. Man intygar även att man har möjlighet att täcka eventuella förluster.

Varför många väljer att öppna ett CFD-konto är just för att man kan handla med hävstång. Man behöver då endast en bråkdel av det belopp som behövs för att öppna en position. Om handeln går emot en så behöver man ha tillräckligt mycket marginal på kontot. Det kallas för underhållsmarginal.

Vad är en hävstångseffekt?

En hävstång innebär att man lägger en liten del av värdet på en underliggande tillgång och lånar resten av sin mäklare. Man har alltid en hävstångseffekt vid CFD-handel.

Att handla med hävstång kallas också för att handla med marginal. Om man t.ex har en marginal på 20% så innebär det att man bara behöver sätta in 20% av värdet när man öppnar en posiiton. Mäklaren täcker upp resten!

Ett exempel är när man handlar med guld och lägger en order till ett värde av 2000 dollar. Mäklaren kräver 20% marginal. Då behöver man endast 400 dollar för at öpnna handeln.

Avgifter vid köp av CFD-kontrakt

När man handlar ett CFD-kontrakt så tillkommer två priser: köppriset och säljpriset. Köppriset är alltid högre och säljpriset är alltid lägre.

Skillnaden mellan dessa två priser kallas för spridning, eller ”spread” som det heter på engelska. Här nedan kommer ett exempel på spread:

 • Köppriset på guld är $1900
 • Säljpriset på guld är $1895
 • Spread är då $5

Vilka tillgångar kan man handla med CFD?

Med CFD kan man handla aktier, råvaror, valutor, kryptovalutor och index. De flesta mäklare som Ymer Exchange utökar sitt utbud ständigt. Till exempel utökas utbudet på kryptovalutor regelbundet och även index.

Man kan också utföra algoritmisk valutahandel med CFD. Det är något som senare år blivit väldigt populärt bland investerare.

ValutamäklareVad vi tyckerErbjudandeSkapa konto
Automatisk robothandel
Ymer Exchange är mellanösterns främsta onlinemäklare
Ymer Exchange är mellanösterns främsta onlinemäklare

Ymer exchange är mellanösterns snabbast växande börs för robothandel, Detta får du som förmånskund:

 • Förmånskundspaketet – Gratis
 • Aktiehandel på autopilot – Gratis
 • Riskhanteringspaketet – Gratis
ÖPPNA KONTOLäs recensionen

Vad är kontraktslängden för CFD-kontrakt?

Majoriteten av CFD-kontrakt har inget fast utgångsdatum. Längden på ett kontrakt är alltså obegränsad. Man kan avsluta en handel genom att sälja kontrakten på den nuvarande kursen, oavsett om det är vinst eller förlust.

Man kan också hålla handeln öppen när marknaden stänger mot en avgift. Dessa avgifter varierar beroende på vart man handlar.

Var kan jag handla med CFD?

Idag är det populärt att handla med kontrakt och det har sina fördelar. Många mäklare i både Europa men också övriga världen erbjuder idag denna typ av handel. För att hitta denna typ av handel så behöver man inte gå långt. Det snabbaste sättet är att göra en sökning på Google så hittar man hundratals, om inte tusentals olika CFD-mäklare. Det har också skapat en problematik eftersom att det finns seriösa som oseriösa aktörer på marknaden.

I det här inlägget fokuserar vi enbart på seriösa aktörer och då rekommenderar vi handelsplattformar som erbjuder CFD:er för svenskar. Som handlare kan du alltid handla med CFD, så länge mäklaren godkänner svenska investerare.

Här nedan hittar du stora mäklare som erbjuder CFD-handel till folk i Sverige:

ValutamäklareVad vi tyckerErbjudandeSkapa konto
Automatisk robothandel
Mellanösterns främsta onlinemäklare
Mellanösterns främsta onlinemäklare

Mellanösterns snabbast växande börs för robothandel

 • Förmånskundspaketet - Gratis
 • Aktiehandel på autopilot - Gratis
 • Riskhanteringspaketet - Gratis
ÖPPNA KONTOLäs recensionen

CFD-handel Avanza

Som svensk kan du desvärre inte handla med CFD-kontrakt hos Avanza, men faktum är att de har en hel marknad för hävstångdsprodukter som liknar CFD:er. De erbjuder t.ex ”Certfikattorget” som innefattar Bull & Bear-certifikat som är en hävstångsprodukt.

När man handlar hos Avanza med certifikat utan hävstång så följer man utvecklingen på certifikatets underliggande värde, precis som priskursen rör sig på verkliga marknader. Man kan handla med certifikat ifrån index, kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum, samt råvaror som guld.

Du hittar hela deras lista genom att klicka här!

Precis som med CFD-handel så kan man hos Avanza handla med börshandlade produkter, med eller utan hävstång. En stor del av handel med CFD-produkter erbjuds nämligen med hävstång, men det är alltså inget måste.

Att tänka på med CFD handel

Det är ett välkänt faktum att de flesta som handlar med CFD:er förlorar pengar. Det är inte ovanligt att värdet på ditt kontosaldo minskar med mer än 50 procent på bara en dag! Om du trots detta vill testa din handelskompetens med CFD-handel så finns det några saker man bör tänka på. Här nedan listar vi några:

 • Man kan handla med en hög hävstång: En CFD-mäklare kräver oftast bara 5 procent i marginal för att handla med hävstång. Många andra mäklare vill ha en marginal på minst 50 procent.
 • Man kan gå kort i positioner: Det finns inga regler mot blankning på någon marknad, vilket innebär att optioner ger handlare tillgång till att satsa på att priskurserna sjunker. CFD:er har inget som hindrar dem från att handlas ned och det är upp till alla som vill vinna genom att satsa mot marknaden.

Fördelarna med att handla med CFD:er är många, men det finns en nackdel. Dessa typer av kontrakt kan vara mer volatila än traditionella aktier och reglerna kring dem är inte lika strikta. Det innebär att du kan förlora din initiala investering om oerfarna handlare inte är försiktiga med hur stor risk de är villiga att ta när de investerar på detta sätt.

Hur deklarerar man CFD?

För att det ska bli rätt i deklarationen så gäller det att man följer de regler och riktlinjer som Skatteverket har bestämt. På Skatteverkets hemsida skriver man att man ska använda sig av deras K4-blankett. Den innefattar olika sektioner beroende på vilka tillgångar samt finansiella instrument man har använt sig utav. Här kommer en sammanfattning:

K4-blankett

Formuläret K4 används för att rapportera handelsaktivitet i CFD-kontrakt med bland annat aktier eller aktieindex som underliggande tillgång.
Om du fyller i den här informationen på rätt sätt hjälper den dig att hålla dig i överensstämmelse och informerad om eventuella förändringar som kan inträffa inom din egen affärsverksamhet!

Du kan ladda ned deras blankett här: Skatteverkets K4-blankett

Lämna in den via Skatteverkets e-tjänst

Det enklaste sättet att lämna in din K4-blankett är tillsammans med din inkomstdeklaration via e-tjänsten, genom att klicka på ”Inkomstdeklaration 1”.

Den enda gången som det här inte gäller är om du har eller handlar med mäklarna CMC Markets, IG Markets och Skillings. Anledningen är för att Skatteverket anser att deras CFD-kontrakt kan vara börsnoterade.

Hur använder jag CFD-handel för hedging?

När man handlar på detta sätt så innebär det att man riskhanterar sin position eller sina positioner. Man kan använda sig av en hedge när marknaden går emot en och man har en förlustposition, men inte vill stänga positionen med förlust. Då kan man öppna en motposition med samma finansiella instrument med förhoppningen om att öppna ytterligare en position i rätt riktning.

Ett exempel på en hedge är när man öppnar en köp-position på en lot med EUR/USD. Man hoppas på att positionen ska öka, men istället så sjunker den i värde. Man öppnar då en sälj-position på en lot med EUR/USD, och hamnar i en hedge. Eftersom att man nu varken förlorar något på punkter som går upp eller ned, eftersom att man har en position åt båda riktningarna, så kan man sitta kvar i sin hedge tills man analyserar att trenden ska vända.

För att ta sig ur en hedge så öppnar man ytterligare en köp- eller säljposition åt den riktning man tror att trenden ska åt. Det vill man göra så tidigt som möjligt, och det beror på att man inte vill betala en övernattningsavgift per kontrakt i onödan.

Varför man öppnar en hedge

Här kommer några anledningar till varför man väljer hedging:

 • Man riskhanterar sina öppna kontrakt
 • Man minimerar förlustpositioner
 • Man kan komma tidigt in i en ny trend
 • Man behöver inte stänga förlustpositioner överhuvudtaget

Skillnaden mellan IG FXGM IQ OPTION AVATRADE

Dessa fyra mäklare har en sak gemensamt – de erbjuder CFD-handel. Skillnaden mellan dem är egentligen deras recensioner och omdömmen från användare, och är en viktig anledning till varför de inte erbjuds hos oss.

IG: IG Markets tillhandahåller sofistikerade finansiella tjänster till bland annat svenskar. Företaget har specialiserat sig på handel med CFD:er som aktier, index och råvaror som handlas över hela Europa samt andra delar av världen genom sina Londonbaserade kontor.
Företaget är en del av IG Group som har inkluderats i FTSE 250-indexet tillsammans med många andra, inklusive banker som Goldman Sachs och JP Morgan Chase, vilket gör dem till ett av 25 företag som har aktier i Storbritanniens referensindex! De erbjuder också en världsomfattande täckning via sina nätverkskontor i hela Europa – en garderob som TA Gruppen vet mycket om.

FXGM: När man idag besöker deras hemsida så får man upp en bild där det står följande: ”Meddelande till tidigare kunder hos FXGM (Depaho Ltd) – Om du har några frågor om ditt gamla handelskonto eller andra frågor kan du kontakta oss på info@depaho.com.” Vid närmare efterforskning så märker vi att mäklaren har stängt ned, och den egentliga anledningen är att de har förlorat sin licens. Vi väljer att ta med deras meddelande ifall Du råkat illa ut hos deras handelsplattform.

IQ Option: Det är en helt okej plats för att starta sin handelsresa. Med över 100 olika handelsalternativ inkl. CFD:er så är det lätt för handlare på alla nivåer och erfarenheten att börja med deras plattform! En bra sak med att använda IQ option är deras kundsupportteam som övervakar sociala mediekanaler som Twitter, dygnet runt, så att du kan få hjälp av dem snabbt om något går fel. De är helt enkelt alltid ett mejl bort!

Avatrade: Denna mäklare erbjuder handel på många olika marknader, inklusive valutor och råvaror. Med deras app för iOS- eller Android-enheter kan man köpa/sälja kontrakt som CFD samt aktier i ETF:er (börshandlade fonder).

Vår sammanfattning om CFD:er

Den här typen av handel står många svenskar nära. Förmodligen har det att göra med de stora vinster (och förluster) som man kan skapa sig med CFD-handel. Vi rekommenderar att man provar på det, främst för att det är roligt men också för att det är spännande samtidigt som det är lärorikt. Den har en komplett upplevelse som många handelssätt saknar.

Om det finns något som vi skulle tipsa om så är det att aldrig riskera mer än vad man har råd att förlora och inte gå för hårt på hävstången i början. Vi rekommenderar också att du provar på någon av våra rekommenderade mäklare så att det blir rätt från start. Du hittar våra mäklare genom att klicka på knappen nedan.

Lycka till! / TA Gruppen

Vanliga Frågor & Svar – FAQ

Vad betyder CFD-handel?

CFD:er är ett utmärkt sätt att handla med stigande eller fallande priser på olika finansmarknader, inklusive aktier, index och råvaror. Du köper faktiskt aldrig dessa tillgångar utan satsar bara på det underliggande värdet.

Vad är CFD Avanza?

Det är det handelssätt som dessvärre inte erbjuds hos Avanza. Eftersom Avanza är en av de populäraste, svenska mäklarna på marknaden så innebär det att man fokuserar på andra, övriga finansiella instrument än just CFD:er.

Vad säger flashback om CFD-handel?

På forumet flashback hittar man många användare med frågor om just CFD-mäklare, men också en del som beklagar sig. Det beror på att antalet CFD-mäklare i skrivande stund är enormt många, och med de kommer även bedrägliga aktörer.

Är CFD-handel säkert?

Som all finansiell handel så finns det ingen riktig säkerhet. Det är komplexa instrument och det är väldigt riskabelt att handla med CFD-kontrakt. Man bör vara beredd på att förlora sitt kapital om man ska handla med CFD:er.

Kan man tjäna pengar med CFD-handel?

Man kan tjäna väldigt mycket pengar med om marknaden rör sig i rätt riktning. Har man dessutom hävstång på sina positioner, så kan man tjäna mer än vad man har riskerat från första början. En högre risk innebär dock snabbare förluster, så man kan också förlorar väldigt mycket pengar.

Therése Vingåker
Therése Vingåkerhttps://ta-nyheter.se
Therese Vingåker är forskarassistent i tillämpad matematik vid TA-gruppen med en gedigen bakgrund på Chalmers tekniska högskola. Hon avslutade sina grundstudier i matematik och fysik vid Uppsala universitet 2016. Hennes nuvarande forskning ligger inom området spektralteori och matematisk fysik, med tillämpningar på plasmafysik och kvantmekanik.
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

 • Du får ett förmånskonto med billigare courtage.
 • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
 • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
 • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA Algo.