Behöver du göra en internationell överföring? Idag är det inte så enkelt att vandra in på banken och be dem använda SWIFT. Ofta frågar dem dig flertalet frågor för kundkännedom.

SWIFT fungerar nämligen som kunnekännedom för bankerna. En standard används för att snabbt och säkert förmedla information mellan bankerna. Man kan jämföra det med Messenger på Facebook.

Vad är banksystemet Swift? Hur står det i jämförelse med de ryska systemen MIR och kinesiska Unionpay? I det här blogginlägget kommer vi att ta en titt på vart och ett av dessa system och diskutera för- och nackdelar med varje system. Vi kommer också att undersöka hur Swift-bankssystemet skiljer sig från traditionella banksystem.

Swift-banksystemet är ett globalt betalningssystem som banker och andra finansinstitut använder för att skicka och ta emot pengar. Systemet används av över 11 000 banker i mer än 200 länder. Systemet används också av stora kreditkortsföretag som Visa och Mastercard.

Swift-banksystemet har många fördelar jämfört med traditionella banksystem. Det är till exempel snabbare, effektivare och säkrare. Det är också billigare att använda.

Det finns dock vissa nackdelar med att använda banksystemet SWIFT. Det kan till exempel vara svårt att hitta en bank som använder systemet i ditt land. Dessutom kan avgifterna för att använda systemet vara höga.

Det ryska banksystemet MIR är ett nationellt betalningssystem som utvecklats av den ryska centralbanken. Det används av över 60 000 banker i Ryssland.

MIR-banksystemet har många fördelar jämfört med traditionella banksystem. Det är till exempel snabbare och effektivare. Dessutom är avgifterna för att använda systemet följande: 0.15 % för fysiska personer och 0,30-0,40 % för juridiska personer.

Det finns också vissa nackdelar med att använda MIR-bankväsendet. Det kan till exempel vara svårt att hitta en bank som använder systemet i ditt land. Dessutom är systemet inte tillgängligt i alla länder.

Den kinesiska Unionpay är en bankkortsammanslutning som grundades 2002. Det är den enda inhemska bankkortsorganisationen i Kina och har mer än 80 % av den inhemska marknadsandelen.

Unionpay-systemet har många fördelar jämfört med traditionella banksystem. Det är till exempel snabbare, effektivare och säkrare. Dessutom är avgifterna för att använda systemet är följande betydligt lägre än både Swift och MIR.

Idag finns det 11000 medlemmar i organisationen, som skickar runt en 42.000.000 st meddelanden om dagen.
I den här artikeln tar jag dig igenom exakt hur det fungerar, när du gör en internationell överföring.

Men vad är det?

swift
Bilden visar en man som håller en telefon framför SWIFT-logotyp.

Hur en transaktion utförs

Dem flesta tror att protokollet är det som överför dina pengar utomlands, detta är fel. Det är nämligen är ett meddelandesystem som förklarar när en transaktion är gjord. Om banken skickar utan en standard skickar dem alltså i blindo.
Dem har alltså inga rättigheter att skicka eller beslagta tillgångar, från en bank till en annan. Uppgiften är enbart att se till att kommunikationen fungerar mellan bankerna.

109776812 976650swift
Bilden visar två SWIFT-logotyper.

Världen innan internet

Innan standarden kom i bruk användes Telex. Det var den enda möjligheten för bankerna att göra avstämningar för vad som anlänt från vart. Telex var ett extremt långsamt system som tillhörde tiden innan internet, man använde till viss del fax. Administratören på Telex och banken var tvungen att beskriva varje transaktion som skett för hand och sedan via skrivmaskin. Det här föranledde självfallet till mänskliga misstag som administratörerna gjorde.

För att rätta till detta infördes en gemenskap som intresserade sig för att skapa en global standard. Den globala standarden är det som till vår tid blev SWIFT.

ValutamäklareVad vi tyckerErbjudandeSkapa konto
Automatisk robothandel
Ymer Exchange är mellanösterns främsta onlinemäklare
Ymer Exchange är mellanösterns främsta onlinemäklare

Ymer exchange är mellanösterns snabbast växande börs för robothandel, Detta får du som förmånskund:

  • Förmånskundspaketet – Gratis
  • Aktiehandel på autopilot – Gratis
  • Riskhanteringspaketet – Gratis
ÖPPNA KONTOLäs recensionen

Ryssland och utkastningen ur Swift

Under 2022 i samband med kriget i Ukraina gick samtliga medlemsorganisation i SWIFT ihop under press från USA och EU att kasta ut ryska banker. Läs mer om det här!

Lennart Johansson
Lennart Johansson
Lennart Johansson är student vid Luleå tekniska universitet i Sverige. Han har en bakgrund som systemingenjör på Microsoft på Irland. Lennart studerade rymdteknik, vilket gav bränsle åt hans kärlek till rymden och allt som har med den att göra. Han är en ivrig inlärare och älskar att utmana sig själv med nya saker. Lennart letar alltid efter möjligheter att utveckla sig själv och förbättra sina färdigheter. Han brinner också för att hjälpa andra att växa och uppnå sin potential.
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

  • Du får ett förmånskonto med billigare courtage.
  • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
  • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
  • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA Algo.