Vad är valutaterminer & valutaoptioner 2022

En valutatermin eller en currency futures som det heter på engelska är en bindande skyldighet eller avtal för framtida handel av en valuta vid en fastställd kurs. Det skyddar dig som trader mot ränteförändringar i valutamarknaden och prismanipulation som förändrar kursen på valutan under kontraktstiden.

Valutaterminer ger dig en säkerhet på kursen till den kurs du och din motpart kommer överens om.

Till skillnad från vautaterminer skiljer sig en CFD (Contract for difference) genom att värdet på valutan fastställs genom spotpriset vid köpesdagen. När du köper en CFD är det alltså nästan som en omvänd valutatermin. Idag köper du värdepappret för ett pris för att ha en spekulativ tillgång att sälja till vinst eller förlust i framtiden, det är en CFD.

Valutaterminer är vanlig för bolag och fastställs i definition av Riksgälden Det betyder att bolag kan säkra upp sin kapitaltillgång till ett fastpris idag mot en motpart för att säkra en större leverans.

Vad är valutaterminer

En valutatermin är en kapitalsäkring till ett fastpris en såkallad Currency forward exchange på engelska. Du säkrar ditt pengaflöde till ett fastställt pris i framtiden för att slippa höga prissvängningar.

Till skillnad från en option måste köpet göras i framtiden. om du istället ställt ut en option på en valuta kan du lösa in optionen eller inte då du redan betalt en premie vid utställningen av optionen.

Vad kostar det att valutasäkra?

Okej du har en affär i pipen antagligen i utlandet, nu vill du säkra att priset som är förhandlat även stämmer när lösensumman skall betalas i framtiden, vad kostar det att valutasäkra affären?
Det enklaste sättet är att valutasäkra via din bank, banken öppnar upp ett valutakonto där lösensumman växlas och du skapar en depå för framtida pris. Baserat på bankens inlösenssumma samt spreadavgift kan det kosta dig x antal % i växlingsavgift.

När kan kunden ta hjälp av en valutaswap?

Du bör valutasäkra dina affärer vid större affärer så fort en förhandling är avklarad. Om priset är bestämt i Euro gör du enklast så att du växlar äver omedelbart via en Valutaswap hos banken.

Valutaterminer redovisning, hur gör jag?

Som privat person skall du redovisa terminer, även valutaterminer på din k4 blankett medans du som bolag skall redovisa dina terminskontrakt enligtpunkterna 10.7, 12.5 och 16.8 Samtliga fordringar både kredit och debit i utländsk valuta där en valutasäkring skapats skall redovisas vid terminskursen.

Valutaoptioner vad är det?

En option är när du som trader tecknar en premie för att köpa en valuta till en fastställd kurs i framtiden. Det skiljer sig dock mot en valutatermin av anledningen till att du redan betalt din premie och att du då inte behöver lösa in optionen om du inte vill.

En option är perfekt för dig som tror på att en valuta skall stiga i framtiden. Här kan du läsa mer om just optioner hos Swedbank.

Optioner något för dig som kanske handlar med Bitcoin men du vill säkra dig på nedsidan genom att ställa ut en optionn hos CBOE för att försäkra dig om att om prisfallet sker är du skyddad.

Det viktiga när du handlar med valutor är att fastställa att du handlar med rätt instrument. Du kan handla terminer, CFDer, optioner och även spotpris på valuta. Vill du tjäna stora pengar är det valutahandel som gäller till spotpris såkallad spotfx som du kan handla via via en onlinemäklare nedan.

En av våra Partners nedan Ymer Exchange är en av världens största valutamäklare, dem är globalt reglerade och prisbelönt inom sitt område. Valutaterminer och optioner kan vara spekulativa, ibland är det bättre att använda en CFD för att säkerställa affären med stop loss och take profit.

ValutamäklareVad vi tyckerErbjudandeSkapa konto
Automatisk robothandel
Ymer Exchange är mellanösterns främsta onlinemäklare
Ymer Exchange är mellanösterns främsta onlinemäklare

Ymer exchange är mellanösterns snabbast växande börs för robothandel, Detta får du som förmånskund:

  • Förmånskundspaketet – Gratis
  • Aktiehandel på autopilot – Gratis
  • Riskhanteringspaketet – Gratis
ÖPPNA KONTOLäs recensionen
Lennart Johansson
Lennart Johansson
Lennart Johansson är student vid Luleå tekniska universitet i Sverige. Han har en bakgrund som systemingenjör på Microsoft på Irland. Lennart studerade rymdteknik, vilket gav bränsle åt hans kärlek till rymden och allt som har med den att göra. Han är en ivrig inlärare och älskar att utmana sig själv med nya saker. Lennart letar alltid efter möjligheter att utveckla sig själv och förbättra sina färdigheter. Han brinner också för att hjälpa andra att växa och uppnå sin potential.
Sveriges äldsta handelsrobot

3600+ Svenskar har inte fel. Är du också intresserad av att handla aktier på autopilot?

  • Du får ett förmånskonto med billigare courtage.
  • Du har full kontroll över ditt eget kapital & din egen riskhantering.
  • Copy tradingen är helt kostnadsfri för dig som förmånskund.
  • Det tar 3 minuter att registrera ett konto skicka in dina uppgifter o komma igång med TA Algo.