Så Spårar Man Volatilitet På VIX

Så Spårar Man Volatilitet På VIX

Marknadsvolatilitet är en viktig faktor för investerare att ta hänsyn till, och den fångas upp av VIX. VIX hette tidigare Cboe Volatility Index och följer S&P 500-aktiepriserna i förhållande till både deras ökningar eller minskningar över tid. Man ser även hur volatila de förväntas bli under de kommande dagarna. Det är helt baserat på förutsägelser från handlare på närliggande börser som köper kontrakt när rädslan sätter igång hos köparna. Detta mest på grund av oroande nyheter om företagens resultatrapporter, kommande offentliggöranden osv. Marknadsfantaster hänvisar ofta till detta, som har blivit en proxy för att visa vilken risk det är i samband med investeringar i kapitalvinster på längre sikt.

VIX är avsett att mäta volatiliteten på aktiemarknaderna och har funnits sedan 1985. Det skapades av Cboe Global Markets, ursprungligen känt som Chicago Board Options Exchange, som kallar sig ”den största amerikanska optionsbörsen”.

Cboe är ett företag som säljer investeringar till sofistikerade investerare och driver en börs för handel med samma produkter. Ett sätt att göra detta är att följa VIX som spårar marknadens volatilitetsnivåer i realtid. Detta för att uppmuntra fler människor att investera sina pengar med press om att vilken sekund som helst förlora allt!

Cboe, som ansvarar för beräkningen och förklaringen av VIX-futurespriserna, släppte den 16 januari ett 15-sidigt ”white paper” som ger en inblick i hur de kommer fram till dessa siffror.

En bra video som förklarar indexet.

Detaljerna i Volatilitetsindexet

VIX mäter den förväntade volatiliteten genom att beräkna genomsnittet av de viktade priserna på OTM (Out Of The Money) köp- och säljoptioner. För att få fram resultatet tar man alternativ längst till vänster som löper ut om 16 dagar (säljoption) och alternativ som löper ut om 44 veckor (köpoption). Symbolen ”=” representerar exakt vad du skulle förvänta dig.
Resultatet visar hur mycket av beräkningen av kvadratroten av summan av alla tal som står till höger multiplicerat med 100.

Formulan är komplicerad och långdragen. Som tur är behöver du själv aldrig räkna ut den då Cboe Volatility Index gör det åt dig! Tack vare internet kan du söka på VIX-ticker och få resultatet levererat till dig på en gång!

Att Investera i Volatilitet

Även om volatilitet ofta anses vara en dålig sak är den faktiskt ett utmärkt sätt för både investerare och handlare. Den kan användas som vägledning när du fattar beslut om dina investeringar eller spekulationer på marknaden. Man kan t.ex hedga risker på detta sätt, samtidigt som den kan markera stora förändringar i marknaden. Oavsett om det är upp eller ner så kan man tack vare den stora rörligheten spekulera på sina investeringar.

VIX-optioner och terminer är de mest populära instrumenten genom vilka sofistikerade handlare kan placera sina säkringar eller genomföra sina föraningar. Professionella investerare använder dem dagligen för att skydda sig mot risker på olika marknader. Ett exempel är att aktiekurserna faller oväntat lågt på grund av ekonomisk oro utomlands.

ETN:er, eller Exchange-Traded Notes, har varit ett populärt sätt att investera på aktiemarknaden i flera år. En typ av dessa icke-säkerställda skuldebrev kallas ETN som följer volatilitetsnivåer som VXX och VXZ som kan köpas via mäklarfirmor.

Alternativ för dem som vill handla med volatilitet inkluderar ProShares UVXY och VIXM. Dessa börshandlade produkter följer aktiemarknadens mest volatila tillgångar, vilket innebär att de kommer att fluktuera både uppåt och nedåt i värde över tiden – precis som en enskild persons investeringsportfölj kan göra!

Det finns för- och nackdelar med dessa typer av investeringar. Man behöver därför göra sin research innan man väljer att investera pengar i dem.

HandelsrobotVad vi tyckerInformation för produktenSkapa konto
Svensk ingenjörskonst från Chalmers
TA Algo via Accuindex

TA Algo via Accuindex

  • Courtagefri automatiserad handel.
  • Full kontroll över ditt kapital.
  • Historisk avkastning 2.5 år 371%
ÖPPNA KONTO